Mastceltumoren

Mastceltumoren zijn veel voorkomende tumoren van de huid, die kunnen varieren van (bijna) goedaardig tot zer kwaadaardig. Mastceltumoren moeten -als dat mogelijk is- ruim verwijderd worden. Soms is er ook chemotherapie mogelijk. De prognose hangt af van de kwaadaardigheid van de tumor.   
 

Wat is een mastceltumor?

Mastceltumoren gaan uit van mastcellen. Mastcellen behoren tot het immuunsysteem en komen veel in de huid voor, maar ook in andere organen. Mastceltumoren horen tot de meest voorkomende (huid) tumoren van de hond.

Kwaadaardigheidsgraad

In tegenstelling tot de meeste andere tumoren verschillen mastceltumoren in hun biologisch gedrag: soms zijn ze “bijna goedaardig” (graad I) en soms buitengewoon kwaadaardig (graad III). Natuurlijk is er ook een graad II, die er wat tussen in ligt.

Behandeling

In principe is operatieve verwijdering de basis van de behandeling. Bij  mastceltumoren is er soms nabehandeling nodig met chemotherapie.

Operatie

Bij de operatie verwijderen we de mastceltumor zo ruim mogelijk. Er wordt geadviseerd dat er wel 3 cm. extra weefsel moet worden meegenomen om de tumor geheel te verwijderen. Dit is op veel plaatsen echter vrijwel onmogelijk en is voor graad I en II tumoren eigenlijk ook niet echt nodig.

Als operatie niet mogelijk is

Als een mastceltumor te groot is of op een plaats ligt waar hij niet verwijderd kan worden, kunnen we de hond eerst behandelen met medicijnen.
Afhankelijk van de situatie en in overleg met de eigenaar kiezen we voor behandeling met speciale medicatie gericht tegen mastceltumoren of andere vormen van chemotherapie.

Prognose

Voor het grootste deel van de honden met mastceltumoren is de prognose goed. Als er echter sprake is van een graad III tumor dan zijn de kansen veel minder gunstig tot slecht.

Gerelateerde artikelen