Milttumor hond

Een ernstige spontane bloeding in de buik wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende milt. In 60% van deze gevallen is sprake van een goedaardige massa in de milt. In 40% van de gevallen wordt de bloeding veroorzaakt door een kwaadaardige milttumor, waarbij een bloedvattumor (haemangiosarcoom) het meest voorkomt. Nadat de milt van de hond is verwijderd en het bloeden is gestopt, herstellen de meeste honden. 

Symptomen milttumor bij de hond 

Voordat een massa in de milt scheurt, heeft de hond in de meeste gevallen geen klinische klachten. 

Als de tumor gaat bloeden, kan de bloeddruk van de hond snel dalen. De hond wordt slap, bleek en kan flauwvallen. Dieren kunnen in paniek raken. Als de hond niet overlijdt aan de bloeding en deze spontaan stopt, kan een hond binnen enkele uren tot dagen klinisch volledig herstellen. De kans dat de tumor binnen enkele dagen opnieuw gaat bloeden is echter groot. 

Goedaardige bloedende diktes in de milt geven dezelfde klachten als kwaadaardige bloedende diktes. Zelfs op basis van een echo van de buik is vaak niet te zeggen of een bloedende zwelling  goed- of kwaadaardig is. 

Oorzaken vergrote milt

Als een hond bloedt uit de milt, is er vaak geen tijd om te onderzoeken wat de oorzaak van de bloeding is. De milt moet zo spoedig mogelijk worden verwijderd. 

Als de milt vergroot is, maar niet bloedt, is er wel tijd voor aanvullend onderzoek om vast te stellen waarom de milt vergroot is. 

Mogelijke oorzaken van een vergrote milt zijn: 

  • Anesthesie 
  • Een liggingsverandering van de milt (miltdraaiing of milttorsie) 
  • Een milttumor: goedaardig of kwaadaardig. 
  • Een hematoom: een bloeding in de milt, bijvoorbeeld door een trauma.  
  • Een ouderdomshyperplasie (goedaardige massa) 
  • Bloedarmoede 
  • Een ontsteking (bijvoorbeeld bij Leishmania) of splenitis 
  • Maligne lymfoom (lymfeklierkanker) / leukemie 
  • Uitzaaiingen van andere tumoren 

Diagnostiek bij een vergrote milt 

In de meeste gevallen kan met behulp van echografie en microscopisch onderzoek, op cellen afgenomen met een injectienaald, worden vastgesteld waarom de milt is vergroot. In sommige gevallen is ook bloedonderzoek nodig om de juiste diagnose te stellen. Een röntgenfoto kan mogelijke uitzaaiingen in de longen zichtbaar maken. 

Het afnemen van weefsel met een injectienaald doet net zo weinig pijn als bloedprikken. Een verdoving is niet nodig. Over het algemeen is het afnemen van cellen met een naaldje een veilige procedure. Bij een sterk afwijkende milt kan na punctie echter een bloeding optreden, waarna een spoedoperatie nodig kan zijn.

Behandeling van een vergrote milt 

Een tropische parasiet of bloedarmoede wordt met andere medicijnen behandeld dan leukemie. Bij een milttorsie (miltdraaiing) moet vaak met spoed geopereerd worden. Bij sommige milttumoren (goed- of kwaadaardige massa), is een preventieve operatie aan te raden. 

Als een (bloedende) milt is verwijderd, kan deze het best worden opgestuurd voor weefselonderzoek. Wanneer de dikte goedaardig was, is uw hond genezen. Als er sprake is van maligne lymfoom of een haemangiosarcoom, is een behandeling met chemotherapie aan te raden. 

Operatie milttumor hond

Bij de operatie wordt de milt verwijderd. Daarbij moet een groot aantal vaten dicht worden gebonden. Dit is een tijdrovend karwei dat we sterk kunnen verkorten door gebruik te maken van een vaatseal-apparaat.

Bij de operatie wordt de buik ook gecontroleerd op de aanwezigheid van uitzaaiingen en andere afwijkingen. 

Goedaardig of kwaadaardig milttumor hond

Als er bloed in de buik wordt gevonden, is de kans op de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor ongeveer 60% bij de hond. Wanneer een kwaadaardige tumor gaat bloeden, betekent dit eigenlijk altijd dat er uitzaaiingen zullen komen. Bloedingen vanuit een goedaardige tumor in de milt (40% van de gevallen) zullen niet leiden tot uitzaaiingen. 

De chirurg kan op grond van het uiterlijk van de tumor in de milt geen zekerheid geven of de tumor kwaadaardig is of niet. Soms treffen we bij deze honden bij de operatie al uitzaaiingen aan: dan is het dus wel zeker dat de tumor kwaadaardig is. 

Voorafgaand aan een operatie maken wij het liefst een echo van de buik, waarbij er ook gelet wordt op de aanwezigheid van uitzaaiingen in de buik. Bij een kleiner deel van de honden vinden we ook uitzaaiingen in de longen. 

Weefselonderzoek 

Wij sturen het verwijderde weefsel altijd op voor nader onderzoek. Op grond van de uitslag hiervan kan bepaald worden hoe de prognose is en of er verdere behandeling nodig is. 

Haemangiosarcoom 

De meest voorkomende kwaadaardige tumor is een haemangiosarcoom. Dit is een tumor van het bloedvatstelsel, dat is ook de reden dat er vaak ernstige bloedingen zijn. Deze tumor zaait het meest uit naar de lever, hart of de buikholte.  Deze tumor is zeer kwaadaardig en zaait bij bloeding uit naar het buikvlies, waardoor er vele nieuwe tumoren ontstaan die ook weer kunnen gaan bloeden.

Er kan gekozen worden voor chemotherapie als nabehandeling, waarbij we in de meeste gevallen toch een beetje extra tijd voor hond en eigenaar kunnen krijgen. De prognose is ongunstig en de overlevingstijd is in de meeste gevallen vrij kort. Dit zal besproken worden tijdens een intake consult om de voor en nadelen van de chemobehandeling te bespreken.    

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten