Waarom trilt mijn hond?

Wanneer een hond trilt, kan dat veel verschillende lichamelijke of geestelijke oorzaken kan hebben. Laten we samen zoeken naar meer aanknopingspunten. Als u op alle onderstaande vragen NEE antwoord, is er mogelijk niet veel aan de hand. Maakt u zich niet te veel zorgen, maar houd uw dier in de gaten zonder dat hij het door heeft. 

Heeft uw hond koorts?

Een hond in rust heeft een ademhaling van 10 tot 30 keer per minuut, een regelmatige hartslag van 60 tot 120 keer per minuut, en een temperatuur van 38,0 tot 39,0°C.

Eet uw hond minder of meer?

Meer of minder eten dan normaal, eten met lange tanden of een keer een maaltijd overslaan kan wijzen op problemen van vele organen. Als de problemen niet overgaan, kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts.

Lees verder bij maagproblemen

Geeft uw hond over?

Een keer overgeven is geen probleem, maar als uw hond regelmatig overgeeft, als het braken niet vanzelf verdwijnt of als uw hond steeds zieker wordt, is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.

Lees verder bij overgeven

Heeft uw hond diarree, obstipatie, rommelt zijn buik of laat hij windjes?

Deze klachten kunnen wijzen op buikpijn.

Lees verder bij diarree of verstopping

Komt uw hond aan of valt hij af?

Honden die aankomen krijgen te veel eten, bewegen te weinig, houden vocht vast of hebben mogelijk last van een trage schildklier of de ziekte van Cushing.

Honden die afvallen, zonder dat dat de bedoeling is, krijgen te weinig eten of hebben een ziekte onder de leden.

Drinkt uw hond meer dan normaal?

Veel drinken kan meer dan vijftien verschillende oorzaken hebben. Weinig drinken is meestal niet erg, als het dier nog gewoon eet.

Lees verder bij veel drinken en plassen

Plast uw hond vaker dan normaal?

Veel kleine plasjes kunnen wijzen op een blaasontsteking of een probleem aan de plasbuis of prostaat.

Lees verder bij blaasontsteking hond

Heeft uw hond moeite met rennen, spelen of springen?

Als uw hond dat voorheen wel kon, maar nu niet, is er mogelijk een probleem aan de rug of poten.

Lees verder bij artrose

Ook zenuwziekten als myasthenia gravis en afwijkingen in het bloed als een laag suiker, laag calcium, bloedarmoede, eva. zullen leiden tot een verminderd uithoudingsvermogen en trillen.

Hoort of ziet uw hond minder?

Mogelijk is dit de oorzaak van het trillen. Overleg met uw dierenarts of hier aan te doen is. Bij staar kunnen bijvoorbeeld de lenzen van de ogen worden vervangen.

Als u alle vragen met NEE beantwoordde

Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat uw hond ziek is.

Vertrouwt u het niet, maak een afspraak bij een dierenarts en laat die uw hond nog een keer nakijken. 

  • Als uw hond stopt met trillen als u opstaat en naar de voerbak of voordeur rent, uitbundig en blij is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Hij had zin in eten of energie over. Vier het leven!
  • Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond. Er zijn vele andere oorzaken te vinden die een vergelijkbaar (schrik-) effect bij de hond geeft. Plotseling gejuich bij een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld. Door u zelf op te stellen als leider, te laten zien dat het leven gewoon doorgaat en dat er geen reden is om bang te zijn, kunt u voorkomen dat uw hond angstig wordt door dit soort geluiden. Troost uw hond niet, dit versterkt bij uw hond het gevoel dat hij terecht angstig is. Leid uw hond af. Ga met een balletje spelen of geef hem iets lekkers en ga door of er niets aan de hand is.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland