Paracetamol bij hond of kat

In het kort

Geef uw kat nooit paracetamol, dit kan leiden tot zeer ernstige of fatale klachten. Bij de hond kan paracetamol wel gegeven worden maar niet in de zelfde dosering als bij de mens. Hoge doseringen kunnen giftig zijn. Geef paracetamol alleen als uw dierenarts dat heeft voorgeschreven en in de dosering zoals op de verpakking staat. Ook bij de hond kan paracetamol leiden tot vergiftiging of ernstige bijwerkingen. 

Er kunnen redenen zijn om uw hond paracetamol voor te schrijven, soms zelfs in combinatie met een andere pijnstiller. De werking wordt dan vaak versterkt.

Heeft uw hond of kat per ongeluk paracetamol gegeten, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts. Bij de kat kan één paracetamol al dodelijk zijn. Bij de hond is het afhankelijk van de dosering.

Meer over pijnstillers

Stoffen met pijnstillende eigenschappen delen we in in 4 groepen. Deze groepen kennen over het algemeen een vergelijkbare werking en kennen vaak dezelfde bijwerkingen. Een grove indeling van de pijnstillers bestaat uit

  • Opiaat pijnstillers, denk aan morfine en codeïne of tramadol voor de mens. Bij hond en kat fentanyl druppels (recuvera), temgesic
  • NSAID’s ofwel  niet steroïden onstekingsremmers. Hieronder vallen aspirine en  ibuprofen bij de mens. Bij de hond of kat zien we in deze groep carporal, metacam, meloxicam
  • Corticosteroïden, steroïde onstekingsremmers: prednison voor mens en dier
  • Stoffen die buiten de andere groepen vallen zoals paracetamol of ketamine en gabapentine

Wat is paracetamol?

Dit medicijn vermindert de pijn en de koorts, maar is niet gerelateerd aan morfine of een NSAID. Paracetamol is voor ons mensen zonder recept verkrijgbaar en wordt door vele farmaceutische bedrijven onder diverse handelsnamen geproduceerd en op de markt gebracht.Paracetemol hond of kat

Paracetamol werkt in onze hersenen en vermindert koorts en pijn, maar heeft geen invloed op ontstekingsprocessen.
Het is geen typische niet steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Paracetamol behoort tot de klasse van geneesmiddelen bekend als niet-opiaat analgetica.

Dit geneesmiddel is niet goedgekeurd voor gebruik bij dieren maar kan worden voorgeschreven door dierenartsen als een “extra-label drug” bij de hond maar nooit bij de kat (voor de kat is paracetamol dodelijk).

Er zijn geen diergeneesmiddelen in Nederland geregistreerd met daarin paracetamol voor honden. In Engeland is paracetamol wel geregistreerd voor gebruik bij honden. Mede door de ervaringen opgedaan door onze Britse collega’s wordt paracetamol tegenwoordig ook vaker voorgeschreven door Nederlandse dierenartsen en door het MCD.

Paracetamol bij de hond

Paracetamol moet ons inziens alleen worden gegeven aan huisdieren in overleg met uw dierenarts. Het kan wel mits goed gedoseerd, er kleven echt potentiele nadelen aan. Overmatige hoeveelheden paracetamol kunnen giftig zijn. Bij de mens kan paracetamol met veel andere medicijnen worden gecombineerd zonder ernstige bijwerkingen. Bij de hond is dit niet het geval.
Houd u aan de dosering zoals voorgeschreven door de dierenarts. Meestal krijgt de hond 3 maal daags dosering voor 5 dagen. Mocht het langer worden voorgeschreven dan krijgt uw dier die dosis vaak maar 2 maal daags.

Van sommige medicijnen weten we dat de combinatie met paracetamol gevaarlijk is. Van vele andere is dat onbekend (stoffen als doxorubicine en diverse anesthesie middelen creëren een gevaarlijke cocktail indien gecombineerd met paracetamol).

Er zijn soms redenen voor uw dierenarts om paracetamol voor te schrijven. Bijvoorbeeld omdat uw hond niet tegen de klassieke pijnstillers kan (NSAID’s). Of omdat hij inschat dat de pijn zodanig is dat hij door de werking van de paracetamol de werking van een nadere pijnstiller kan versterken.

Bijwerkingen, ernstige bijwerkingen die kunnen optreden na het geven van paracetamol zijn nier- of leverschade en veranderingen in de rode bloedcellen. Deze bijwerkingen tonen zich vaak pas achteraf en blijken helaas onomkeerbaar!

Paracetamol bij de kat

Paracetamol mag nooit worden gegeven aan katten. Het kan leiden tot fatale bloed en leveraandoeningen.

Pijnstiller voor honden en katten

Speciaal voor dieren zijn er pijnstillers die veel beter werken voor de hond of kat, en die ook getest zijn op veiligheid bij huisdieren. En, de ene pijnstiller is de ander niet. Heeft uw dier pijn, overleg dan met uw dierenarts over het meest geschikte medicijn.

Heeft uw dier toch medicijnen voor de mens gegeten of gedronken, neem dan met spoed contact op met uw dierenarts. Mogelijk is er sprake van een vergiftiging.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.