Aspirine bij hond of kat

In het kort

Aspirine kan bij de hond nauwelijks, en bij de kat helemaal niet veilig gebruikt worden. Ook heel lage doseringen kunnen voor dieren dodelijk zijn. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.

Aspirine bij de hond

Aspirine kan nauwelijks veilig worden gebruikt als pijnstillers voor honden. Het is een NSAID en vermindert zwelling, pijn, de ontsteking en vermindert de koorts.

De toxische ofwel giftige dosis ligt heel dicht bij de werkzame dosis. Daarom is het belangrijk om heel voorzichtig te doseren. Het wordt soms gebruikt als pijnstiller van niet al te heftige soort (kleine pijntjes).

Een volwassen aspirine bevat 320 mg acetylsalicylzuur en is dodelijk voor een hond van 5 kilogram.

Puppy’s kunnen geen aspirine verdragen, ze missen het mechanisme om deze stof uit het lichaam te verwijderen en voor een pup is aspirine bijna altijd dodelijk.

Aspirine bij de kat

Ook katten kunnen  aspirine niet afbreken en uit het lichaam verwijderen en ook voor de kat is aspirine in heel lage doseringen vaak dodelijk.

Pijnstiller voor honden en katten

Speciaal voor dieren zijn er pijnstillers die veel beter werken voor de hond of kat, en die ook getest zijn op veiligheid bij huisdieren. En, de ene pijnstiller is de ander niet. Heeft uw dier pijn, overleg dan met uw dierenarts over het meest geschikte medicijn.


Medicijnen voor mensen zijn vaak niet veilig voor hond en kat

Heeft uw dier toch medicijnen voor de mens gegeten of gedronken, neem dan met spoed contact op met uw dierenarts. Mogelijk is er sprake van een vergiftiging.

Leestips

Andere mensen die dit artikel lazen, waren ook geïnteresseerd in:

 

 

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland