Tramadol bij hond en kat

In het kort

Geef nooit tramadol aan uw hond of kat zonder instructies van uw dierenarts. Heeft uw het dier per ongeluk gegeten, overleg dan met spoed met uw dierenarts. Het medicijn kan namelijk ook ernstige bijwerkingen geven, zoals problemen met ademhaling of hartslag. Soms wordt de variant voor dieren voorgeschreven door de dierenarts of specialist.

Wat is tramadol?

Tramadol wordt bij de mens gebruikt op recept van een huisarts of specialist. Tramadol is geen NSAID en heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen. Het is een pijnstiller uit de opiaten categorie (vergelijkbaar met morfine in termen van hoe het werkt) en het kan verslavend zijn.

Tramadol bij de hond of kat

Soms schrijft de dierenarts ook tramadol voor voor uw hond of kat.  Sinds een jaar is het ook geregistreerd voor het gebruik bij huisdieren. In de vorm van een 40 mg tabl. Dus feitelijk mag er geen humane tramadol meer worden voorgeschreven.

Het is een middel dat wordt opgenomen door het lichaam van de hond en de kat. Honden en katten vinden het medicijn niet lekker (het is bitter).

Gebruik dit medicijn alleen op recept en advies van de dierenarts, die verantwoordelijk is voor het geven van de juiste dosering. Heeft uw dier het per ongeluk gegeten, overleg dan met spoed met uw dierenarts. Het middel kan namelijk ook ernstige bijwerkingen hebben, zoals problemen met ademhaling of hartslag.

Bijwerkingen Niet geschikt voor honden die lever- en/of nierziekte, ademhalingsproblemen hebben of die lijden aan epileptiforme aanvallen. Sommige honden reageren met angstig gedrag en hallucinaties. Het beste kan dan deze medicatie niet meer gegeven worden. Soms zien we ook een oppervlakkige ademhaling en trage hartslag. Ook dan is het stopen met de medicatie geïndiceerd.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten