Scheve kop

Als uw hond of kat zijn kop niet meer recht kan houden en hierdoor een scheve kop heeft, wijst dat op een probleem van het evenwicht. Vaak ziet u het ook als het dier gaat lopen: hij lijkt wel dronken of valt zelfs om.

Waar zit het evenwichtsorgaan?

Het evenwichtsorgaan zit in het binnenoor, de hersenstam, de kleine hersenen en een klein deel in de grote hersenen (de thalamus). Dit orgaan zorgt ervoor dat een dier op zijn vier pootjes staat en stabiel loopt.

Symptomen van een evenwichtsstoornis.

Bij onszelf is reisziekte de meest voorkomende oorzaak van een evenwichtsstoornis. Vooral kinderen hebben er last van, waarschijnlijk omdat hun evenwichtsorgaan nog niet zo goed is ontwikkeld. Ook honden en katten kunnen last hebben van wagenziekte.

Als er bij uw hond of kat een probleem ontstaat, dan kan het dier een scheve kop krijgen waarbij het ene oor naar de grond wijst. In ernstige gevallen kan de hond of kat zelfs omvallen en gaan rollen. Vaak zien we ook braken en misselijkheid. Soms kunt u zien dat de ogen snel van links naar rechts of op-en-neer bewegen. Dit heen en weer zwiepen van de ogen, noemen we nystagmus.

Oorzaken van een scheve kop

  • Een midden-binnenoorontsteking (“otitis media/interna”) of een poliep vanuit het middenoor zijn vaak voorkomende oorzaken (zie: orenpoli en oorontsteking).
  • Sommige antibiotica en met name oorzalven kunnen het evenwichtsorgaan aantasten. Daarom controleren we altijd eerst of het trommelvlies heel is, voordat we oorzalf mogen geven.
  • Bij de, meestal oudere, hond komt het “geriatrisch vestibulair syndroom” voor waarbij we geen oorzaak kunnen vinden. De meeste honden herstellen hier goed van.
  • Ook tumoren en ontstekingen van de hersenen kunnen een rol spelen.

Aanvullend onderzoek bij de scheve kop

Afhankelijk van de verschijnselen (de localisatie van het probleem) kan gekozen worden voor één of meerdere onderzoekstechnieken:

Behandeling

De behandeling hangt af van de aandoening. Behandeling kan bestaan uit het geven van medicijnen tegen braken, oorzalf of antibiotica. Bij sommige oorzaken van een scheve kop, moeten we het advies geven te opereren of zelfs bestralen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland