Speekselcysten

Bij speekselcysten lekt er speeksel vanuit de afvoergang van een speekselklier onder de huid. Dit probleem kan worden opgelost door de speekselklier operatief te verwijderen.

Wat is een speekselcyste?

Bij een speekselcyste lekt er speeksel onder de huid en ontstaat er een dikte in de hals. Meestal is er een lekje in de afvoergang van een van de speekselklieren. Waarom dit ontstaat is vaak niet duidelijk. Bij het aanprikken van de dikte komt er slijmige vloeistof vrij.

Speekselklieren

Honden hebben aan beide kanten 4 speekselklieren. De lekkage treedt bijna altijd op in de afvoergangen van de speekselklieren die het eenvoudigst te verwijderen zijn. Last van een droge mond krijgen de honden na de operatie niet: er blijft altijd voldoende speeksel over.

Operatie speekselcysten

Het is niet mogelijk om het lekje in de afvoergang op te zoeken en dit te sluiten. We verwijderen daarom de speekselklier in zijn geheel. De speekselklier ligt in de hals net achter de onderkaak. Omdat hier ook grote bloedvaten liggen, moet de operatie erg zorgvuldig worden uitgevoerd. In het kapsel van de speekselklier ligt een tweede kleinere klier: ook deze wordt verwijderd.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland