Chylothorax

Lekken van lymfe-vloeistof in de borstholte kan ernstige benauwdheid veroorzaken. Een operatie is voor veel honden en katten levensreddend. Bij de operatie wordt de lymfe toevoer naar de borstholte geblokkeerd.

 

Wat is een chylothorax?

Bij een chylothorax hoopt er lymfe op in de borstholte. Hierdoor is er minder ruimte voor de longen waardoor het dier benauwd wordt.

Oorzaak

Bij een deel van de dieren wordt de ophoping van lymfe in de borstholte veroorzaakt door tumoren in de borstholte of door een hartprobleem. Vaak kan de echte oorzaak niet worden vastgesteld, maar blijkt er lymfe voor het hart uit de lymfebanen te lekken en in de borstholte terecht te komen.

Achtergrond

Lymfe vormt zich onder andere in de darmen; vet uit het voedsel wordt in kleine bolletjes door de lymfebanen van de darmen opgenomen (niet door de bloedvaten). De lymfebanen van de darmen komen bij elkaar net achter het middenrif. Hier vandaan loopt er één (soms 2) buisje(s) door het middenrif naar het hart, waar de lymfe zich uiteindelijk met de bloedbaan mengt.

Operatie

Bij de operatie zoeken wij het buisje waardoor de lymfe loopt achter in de borstholte op om het dicht te kunnen maken door het te onderbindent. Om het buisje beter zichtbaar te maken, voeren we de patiënt voor de operatie slagroom. Hierdoor vullen de lymfebanen zich met kleine witte vetbolletjes.

Vooruitzichten

Bij het grootste deel van de dieren verloopt de operatie succcesvol en stopt de lymfelekkage.
Bij de dieren waarbij de operatie geen verlichting van de benauwdheidsklachten brengt, is het mogelijk om een “poort” te plaatsen waardoor het vocht uit de borstholte kan worden afgezogen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten