Mijn hond plast en drinkt veel

Het kan voorkomen dat uw hond veel drinkt en hierdoor ook veel plast. Als uw hond te veel plast, en niet onbeperkt kan drinken, kan uw hond uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. U mag dus nooit de waterbak weghalen! Vraag een dierenarts de oorzaak van het vele plassen te onderzoeken. Er zijn meer dan 15 oorzaken.

Uw hond drinkt veel 

Een hond van 20 kg mag ongeveer 1 liter per dag drinken.

Drinkt uw hond (in verhouding) meer, of is hij veel meer gaan drinken dan voorheen, dan is dit een reden voor verder onderzoek. Als u recent van voer bent veranderd, dan kunt u kijken of het drinken normaliseert als u de hond terugzet op de oude voeding.

Veel plassen of vaak plassen 

We hebben het hier over honden die grote hoeveelheden plassen:

  • De urine is waarschijnlijk licht van kleur.
  • Als uw hond in huis plast, ligt er een grote plas.

Met veel plassen bedoelen we hier dus niet vaak en kleine beetjes plassen.

Vaak kleine plasjes doen kan passen bij

  • Dominant gedrag (ik ben de baas)
  • Een blaasontsteking
  • Niet goed kunnen plassen (blaassteen, tumor)

Als uw hond niet goed zijn urine kwijt kan, heeft hij een groot probleem en moet u met spoed contact met uw dierenarts opnemen.

Onderzoek bij veel plassen

Het onderzoek naar de oorzaak van de dorst van uw hond begint met urineonderzoek. Deze wordt in vrijwel alle gevallen gevolgd door een bloedonderzoek.

In de meeste gevallen is dan bekend welk orgaan de problemen veroorzaakt.

Een echo en weefselonderzoek is vaak nodig om te zien WAT er mis gaat in dit orgaan. In sommige gevallen ook een röntgenfoto of MRI scan.

Mogelijke oorzaken van veel drinken en/of plassen 

Medicijnen 

Prednison en furosemide of torasemide (plastabletten) kunnen de oorzaak zijn van veel drinken en plassen.

  • Kijk op de bijsluiter van de medicijnen die u geeft.
  • Overleg met uw dierenarts of u de medicatie kan aanpassen.

Nierfalen 

Dieren met nierfalen eten vaak minder goed, vallen af en braken. Soms is veel plassen de enige klacht. Bij bloedonderzoek is het creatininegehalte verhoogd. Soms is nierfalen het gevolg van andere ziekten in deze lijst: nierbekken- of baarmoederontsteking, ziekte van Addison of een te hoog calciumgehalte in het bloed. Verder bloedonderzoek, urineonderzoek en een echo zijn nodig om een goede behandeling te starten.

Lees verder over de mogelijk oorzaken en de behandeling van nierfalen bij de hond.

Nierbekkenontsteking 

  • Veel plassen kan het enige symptoom zijn bij een nierbekkenontsteking.
  • Koorts, rugpijn, slechte eetlust en braken (nierfalen) kunnen ook voorkomen.
  • Soms ruikt de urine sterk en sommige dieren hebben klachten passend bij een blaasontsteking.

De diagnose wordt gesteld met een echo en een kweek van de urine uit het nierbekken. De behandeling bestaat uit een langdurige antibiotica kuur. Een week na het stoppen van de antibiotica moet de kweek worden herhaald om te voorkomen dat de bacterie zonder duidelijke verschijnselen doorgaat met het beschadigen van de nieren. Een onbehandelde nierbekkenontsteking of een behandeling met de verkeerde antibiotica (geen kweek gedaan) kan leiden tot nierfalen.

Lees verder bij nierbekkenontsteking.

Baarmoederontsteking 

In de 7 weken na de loopsheid kan een teef een baarmoederontsteking krijgen. Ook na een bevalling is de kans op een baarmoederontsteking verhoogd. Teven met een baarmoederontsteking zijn vaak ernstig ziek en hebben koorts. Raadpleeg met spoed uw dierenarts. Uw hond moet met spoed geopereerd worden. Honden met een baarmoederontsteking kunnen nierfalen ontwikkelen.

Suikerziekte 

Bij suikerziekte is de suikerconcentratie in het bloed te hoog. In de urine zit suiker.

Uw hond heeft insuline nodig.

Als uw teef niet-gesteriliseerd is, kunnen de hormonen rond de loopsheid de regulatie van de suikerziekte ernstig verstoren. We raden aan uw hond te steriliseren.
– Als uw hond recent (minder dan 8 weken) loops is geweest, dan is het aan te raden dit te doen zodra uw hond stabiel genoeg is (onder narcose kan).
– Als uw hond langer dan 8 weken geleden loops is geweest, kan de sterilisatie voorlopig wachten tot de suikerziekte gereguleerd is (steriliseren voor de verwachtte volgende loopsheid).

Ook honden met de ziekte van Cushing (elders in deze lijst) hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suikerziekte.

Lees verder bij suikerziekte.

Nefrogene glucosurie of Fanconi 

In de urine zit suiker, maar het glucosegehalte in het bloed is normaal. Uw hond heeft geen suikerziekte en insuline is niet nodig! Nefrogene glucosurie kan passen bij acuut nierfalen. In het beste geval kan deze aandoening volledig herstellen. Een andere mogelijkheid is dat uw hond een enzymatisch probleem heeft in de nieren. Een van deze aandoeningen is Fanconi, die veel voorkomt bij de Basenji. Er is geen behandeling voor deze ziekte. Honden met deze aandoening hebben een grotere kans op een urineweginfectie.

Tumoren

Sommige tumoren, zoals sommige vormen van maligne lymfoom (lymfeklierkanker), kunnen een hoog calciumgehalte in het bloed te zien geven. Opvallend is dat het vele drinken en plassen in deze gevallen vaak heel plotseling start. Het is aan te raden snel de oorzaak van het hoge calciumgehalte te vinden en een behandeling te starten. Een hoog calciumgehalte kan namelijk blijvende nierschade geven.

Lees verder maligne lymfoom of calcium.

Laag kaliumgehalte in het bloed 

Er zijn verschillende oorzaken voor een laag kaliumgehalte, zoals braken, diarree, suikerziekte, nierfalen, veel drinken en plassen, een Aldosteronoom (bijniertumor) en een verkeerd infuus beleid. De afwijking wordt vastgesteld met bloedonderzoek.

Lees verder bij kaliumtekort.

Leverproblemen 

Veel plassen en slecht eten kan passen bij een leverziekte.

  • Geelzucht is een bewijs voor een leveraandoening.
  • In andere gevallen wordt de verdenking op leverziekte vaak gesteld op basis van bloedonderzoek: verhoogde galzuren en/of leverenzymen.

Om te weten WAT er met de lever aan de hand is, is een echo nodig, waarbij biopten worden genomen. Omdat bij verhoogde leverwaarden in het bloed lang niet altijd sprake is van een leverziekte, is het niet verstandig om zonder echo en biopt zomaar medicijnen tegen leverziekten te gaan geven.

Lees verder bij leverproblemen bij de hond.

Ziekte van Addison 

Een ziekte die vaak, maar niet uitsluitend, wordt gevonden bij jong volwassen dieren.

  • Bij standaard bloedonderzoek is een laag natrium- en/of een hoog kaliumgehalte verdacht.
  • Voor de definitieve diagnose moeten we een ACTH stimulatietest doen (we nemen 2 keer bloed af, met een uur tussentijd; na het eerste bloedmonster krijgt de hond ACTH toegediend).

De behandeling is levenslang. Met de juiste behandeling heeft uw hond een normaal leven en een normale levensverwachting. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan een dier overlijden aan deze ziekte. De juiste hoeveelheid medicatie moet met bloedonderzoek worden vastgesteld.

Lees verder bij ziekte van Addison.

Ziekte van Cushing 

Dit is een hormonale aandoening. Deze wordt meestal gevonden bij oudere honden.

  • In 85% van de gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een kleine, goedaardige tumor in het hoofd.
  • In 15% van de gevallen is sprake van een kwaadaardige tumor in de buik.

Symptomen: Honden drinken veel, hebben vraatzucht en hijgen meer. Later kunnen ze een lelijke vacht krijgen, kaal worden, minder spieren en een hangbuik krijgen.

Diagnose: Wij stellen de diagnose door het aantonen van verhoogde hoeveelheden stresshormonen in de urine. Bij stress (bijvoorbeeld het bezoek aan een dierenarts) en ziekte (ongereguleerde suikerziekte) kan de test vals-positief uitvallen.

Behandeling: De ziekte is vaak goed te behandelen. Bij een kwaadaardige, niet uitgezaaide tumor met een operatie. Bij een goedaardige tumor met een operatie of medicijnen.

Lees verder bij ziekte van Cushing.

Polycytemie 

Bij deze aandoening zijn er zoveel bloedcellen dat het bloed stroperig wordt. Honden hebben soms, naast veel plassen, last van flauwtes. De ziekte wordt vastgesteld met bloedonderzoek (Ht gehalte) waarna verder onderzoek moet plaats vinden om een eventuele oorzaak te achterhalen. Deze ziekte komt weinig voor.

Centrale diabetes insipidus

Een moeilijke naam voor een ziekte waarbij het lichaam te weinig van het concentreer-hormoon Vasopressine aanmaakt. Het medicijn Minrin® wordt gebruikt voor het stellen van de diagnose en ook voor de behandeling. Een hersentumor kan de oorzaak zijn van deze aandoening. Een CT scan is nodig om dit vast te stellen. De ziekte komt weinig voor.

Nefrogene diabetes insipidus

Bij deze aandoening wordt wel Vasopressine geproduceerd, maar zijn de nieren ongevoelig voor dit hormoon. De diagnose wordt gesteld na het uitsluiten van alle bovenstaande aandoeningen en het doen van een dorstproef. Ook deze ziekte komt weinig voor.

Andere aandoeningen 

Sommige honden vinden het gewoon leuk om veel te drinken. Andere honden drinken veel omdat ze bijvoorbeeld misselijk zijn. Als u zeker weet, dat uw hond de urine goed kan concentreren, de urine van uw hond heeft een soortelijk gewicht  van meer van 1.025 en bevat geen suiker, mag u het water van uw hond beperken.

Samengevat

  • Veel plassen en drinken heeft vaak een lichamelijke oorzaak
  • Het weghalen van de waterbak is zielig en gevaarlijk voor de hond.
  • Onderzoek is nodig om de oorzaak vast te stellen
  • Vaak is behandeling mogelijk

Kent u onze symptoomchecker?

Symptoomchecker: in 4 stappen van symptoom naar advies.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten