Mijn dier heeft een verband

Uw huisdier heeft een verband gekregen na een operatie bij de afdeling Orthopedie. Voor een goed resultaat is het van belang, dat u de nazorg van uw dier zeer nauwkeurig uitvoert. Een niet goed zittend verband kan zijn bedoelde functie niet uitvoeren. Maar ernstiger is dat daardoor ook gevaarlijke complicaties kunnen optreden. Raadpleeg ons indien één of meer punten aanleiding zijn voor ongerustheid. Bel naar nummer 020-7400600 en kies voor de afdeling Orthopedie. Hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten.

 

Nat verband

Een verontreinigd en nat verband moet worden verwisseld. Voorkom dit ter allen tijde. In bepaalde gevallen is het hierbij noodzakelijk dat uw huisdier opnieuw onder narcose wordt gebracht (nuchter houden).

Beweging

Beperk de beweging van uw hond of kat tot het absoluut noodzakelijke. Soms kan zelfs hokrust noodzakelijk zijn. In ieder geval mag uw huisdier geen moment buiten loslopen. In huis spelen met andere huisdieren en/of kinderen moet u absoluut vermijden. Soms is het noodzakelijk uw huisdieren gescheiden onder te brengen.

Gedrag

De algemene gezondheidstoestand van uw hond of kat moet zonder meer goed zijn en uw dier moet een goede eetlust vertonen. Controleer bij twijfel de lichaamstemperatuur met behulp van een thermometer in de anus. Bij een temperatuur boven de 39.5 graden Celsius moet u de meting na een uur herhalen. Indien opnieuw een te hoge temperatuur wordt geregistreerd, is het verstandig om contact op te nemen met de afdeling Orthopedie.

Een goed passend, comfortabel zittend verband zal voor de meeste patiënten geen aanleiding zijn om hieraan te bijten. Bij overmatige aandacht van de patiënt voor het verband moet worden gecontroleerd of het niet te strak zit of dat een eventuele wond onder het verband aanleiding is voor het bijten. Bijten aan het verband is voor uw dier de enige manier om duidelijk te maken dat het verband of de wond eronder niet lekker zit. Doe dus niet zomaar een kraag om maar overleg dit altijd eerst met ons.

Positie

Bekijk op de dag waarop u uw huisdier ophaalt nauwkeurig naar de positie van het verband. Vervolgens dient u de positie tweemaal per dag zorgvuldig te controleren. Zwellingen aan de poot boven het verband kunnen aanwijzingen zijn voor stuwing ten gevolge van afsnoering. Ook een te los zittend en afgezakt verband kan echter zeer gevaarlijk zijn.

Aan de onderzijde van het verband ziet u in de meeste gevallen de middelste tenen. Controleer dit bij voorkeur dagelijks. Het niet zichtbaar, c.q. voelbaar zijn van de tenen wijst op een (enigszins) afgezakt verband. Controleer ook of de zoolkussens niet dikker geworden zijn (vergelijk met andere poot).

Indien het verband begint te ruiken (stinken) kunt u het beste contact met ons opnemen.

Controle

Verbandcontroles worden in principe door ons uitgevoerd, houdt uw dier hiervoor nuchter.
Bij twijfel over uw waarnemingen: wacht niet tot de volgende controle want een verband wat niet goed zit behoort als een spoedgeval te worden behandeld.

Klik hier voor meer informatie over de volgende onderwerpen:

Voorste kruisbandlaesie
Mijn kat moet een kraag om
Artroscopie kijkoperatie


Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten