In de spotlight: Rush therapie

Rush therapie is een vorm van immunotherapie die wordt ingezet bij allergische honden. Rush betekent simpelweg ‘versneld’. Bij de reguliere immunotherapie hanteren we een opbouwperiode van 3 maanden. Bij de Rush therapie vindt de opbouw versneld plaats en wordt deze periode teruggebracht naar 1 dag. Het doel hiervan is dat de klachten sneller verminderen.

Honden met een huidallergie, ook wel atopische dermatitis, hebben een chronische aandoening. De (over)gevoelige huid van deze honden reageert sneller op allerlei prikkels uit de omgeving dan een gezonde huid. Dit kan jeuk en ontstekingen veroorzaken. Immunotherapie, ook wel desensibilisatie, kan een oplossing zijn. Bij de desensibilisatie proberen we het immuunsysteem te beïnvloeden, zodat het minder heftig op deze allergenen reageert. Dat doen we door de hond injecties te geven met een cocktail van juist die allergenen waarvoor de hond overgevoelig is. Op basis van de uitkomsten van het allergieonderzoek wordt er een cocktail bereid in het lab. Deze cocktail is een unieke samenstelling voor iedere hond. Een behandeling op maat dus.

Sinds het begin van de Rush therapie in 2019 hebben we bij de afdeling Dermatologie van het MCD al 112 patiënten met deze therapie behandeld. Bij een ruime meerderheid(65-70%) van de patiënten slaat de behandeling aan. De behandeling bestaat uit een dagopname zodat de veiligheid optimaal is. Tijdens deze dag krijgt de hond ieder uur een injectie met zijn/haar allergenen cocktail. Uit onderzoek tot nu toe zijn geen gevaarlijke of onverwachte bijwerkingen gebleken. Om alle risico’s uit te sluiten wordt de hond ieder uur onderzocht, voordat de volgende injectie wordt gegeven. Na de laatste injectie blijft hij/zij nog 1 á 2 uur ter observatie in onze kliniek.

Het grote voordeel van Rush therapie is dus vooral tijdwinst, waardoor de allergieklachten als het aanslaat sneller onder controle zijn. Daarnaast is de therapie relatief voordelig ten opzichte van veel andere behandelingen. De kosten van de cocktail zijn wisselend want dit is afhankelijk van het aantal allergenen dat er in zit. Als je bedenkt dat je er bijna een half jaar mee vooruit kan, is de Rush therapie meestal één van de voordeligste opties.

Casus

Onlangs kwam Titzie bij het MCD vanwege klachten van jeuk, korstjes en een droge, geïrriteerde huid. Bij haar eigen dierenarts was er al een dieet voorgeschreven om voedselallergie te elimineren. De allergieklachten hielden aan en dus werd ze verwezen naar de afdeling Dermatologie van het MCD.

Tijdens de eerste visite bij de dermatoloog werden de klachten helder in beeld gebracht en vond er een huidtest en bloedonderzoek plaats. Uit het onderzoek blijkt dat Titzie overgevoelig is voor een aantal omgevingsallergenen: Farinaemijt, Meelmijt, Copramijt en Malassezia. In overleg met de eigenaar wordt besloten om Titzie te behandelen met immunotherapie en het behandelplan te starten via de  Rush methode. Op basis van de uitslagen van het allergieonderzoek wordt er in het lab een cocktail bereid met daarin de allergenen (zie onderstaande afbeelding).

Het volgende bezoek van Titzie is een dagopname waarbij de Rush therapie wordt gestart. Onze paraveterinair Maartje legt nogmaals uit wat de behandeling precies inhoudt en hoe we te werk gaan tijdens de opbouwdag. Allereerst leggen we bij Titzie een infuus aan, dat gebeurt standaard uit voorzorg. Mocht er een overgevoeligheidsreactie optreden dan kunnen we via het infuus adrenaline toedienen. Ze vertelt ook dat we beginnen met een injectie van 0,2 ml en daarna de dosering ieder uur verhogen met 0,2 ml, met als laatste dosering 1 ml. Voor het toedienen van iedere dosering checkt Maartje hoe het met Titzie gaat door haar hartslag te meten, slijmvliezen te beoordelen en haar temperatuur te meten. In totaal krijgt Titzie tijdens de opbouw dag 5 injecties. Het eerste prikje doen Maartje en de eigenaar samen, zodat hij Titzie daarna zelf iedere 3 weken thuis een injectie van 1 ml kan toedienen. Met de inhoud van de cocktail kan Titzie ruim 5 maanden vooruit. In de tussentijd houdt haar eigenaar een dagboek bij waarin hij de mate van jeuk en overige relevante informatie bijhoudt.

Na 6 weken komt Titzie voor het eerst op controle om de voortgang te bespreken en haar allergieklachten te evalueren. Slaat de therapie aan, dan betekent het niet dat de behandeling stopt. Allergie is een levenslange aandoening wat betekent dat de immunotherapie een levenslange therapie is. Omdat het geen medicijn betreft en het verder niet belastend is voor de hond, kan dit geen kwaad.

We wensen Titzie veel succes en hopelijk een jeukvrij vooruitzicht!

Heeft u ook een hond met allergie? Lees dan eens verder op de pagina van onze Allergiepoli.