Wat is artrose?
Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten, die ontstaat als een gewricht beschadigd raakt. Artrose bij de hond zien we meestal in de elleboog- of heupgewrichten, maar ook in andere gewrichten van de voor- en achterpoten.
Wat is een gewricht?
Een gewricht bestaat meestal uit twee botdelen, die bekleed zijn met kraakbeen met daartussen smeervloeistof. De twee botdelen worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en diverse banden. Een gewricht wordt bewogen door de spieren (die samentrekken en ontspannen) rondom het gewricht.
Hoe ontstaat artrose?
De oorzaak van artrose bij uw hond kan grofweg ingedeeld worden in ‘primaire osteoartrose’, het gevolg van de leeftijd en ‘secundaire artrose’. Secundaire artrose is het gevolg van andere problemen, ziekten of beschadiging. De beschadiging kan bijvoorbeeld komen door trauma (ofwel, een ongeluk of klap), een afwijkende belasting door bijvoorbeeld het scheuren van de kruisband of een ontsteking door een LPC (los stukje bot in de elleboog).
Soms zien we ook dat het afweersysteem het kraakbeen aanvalt, dit noemen we in de volksmond reuma. Daarnaast zijn er nog de aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Hierdoor wordt het gewricht afwijkend belast, waardoor het kraakbeen beschadigt en slijt. Deze slijtage heet artrose.
Hoe stellen we de diagnose artrose?
Tijdens het onderzoek bij artrose kijkt de dierenarts of orthopeed naar de klachten van de hond, daarnaast gaan we op zoek naar de oorzaak van de artrose. Eerst doen we een onderzoek van alle poten en van de rug en indien noodzakelijk maken we röntgenfoto’s van de probleemgewrichten. Als het nodig is voeren we een kijkoperatie uit of nemen we gewrichtsvloeistof af om dit in het laboratorium te laten onderzoeken. De oorzaak is natuurlijk van invloed op de mogelijkheden voor de behandeling van artrose.
Zie ook: Artrose, Artrosepoli, Artrose behandeling
arthrose