Artrose

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar wij zien de aandoening het vaakst in de elleboog, heup en de knie van de hond of kat. Als artrose op gang komt in een gewricht, verergert dit altijd. Gelukkig kunnen we op verschillende manieren zorgen dat de artrose minder snel verergert en het dier weer kan leven  en  blij kan zijn zonder pijn!

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe aanvullende behandelingen en operaties getest. Daarmee kan de hond of kat nog vele jaren zonder pijn leven. Als uw hond of kat last heeft van artrose en de situatie lijkt uitzichtloos, is het mogelijk dat uw dierenarts u doorverwijst naar de Artrosepoli van het MCD.  Die is er zowel voor de hond als de kat.


Wij zien artrose het vaakst in de elleboog, heup en de knie van de hond.

 

Ouderdom?

Door een bepaalde oorzaak komt de artrose in het gewricht op gang en vervolgens is het een neerwaartse spiraal die niet meer te stoppen is. De snelheid waarmee de artrose verergert in een gewricht kunnen we gelukkig wel beïnvloeden. Zie ook: Wat is artrose bij de hond en bij de kat!

Eigenaren denken helaas vaak dat hun kat of hond gewoon last heeft van de ‘ouderdom’. Dat is jammer, omdat uw huisdier met de goede behandeling met minder pijn door het leven kan gaan.

Artrose bij de hond

Symptomen 

Artrose bij honden is vaak te herkennen aan de volgende symptomen. De hond komt stijf en langzaam uit de mand, loopt eerst even kreupel en lijkt daarna geen pijn meer te hebben aan de zere poot. Dit noemen we startkreupelheid. Opvallend is dat de hond meestal meer last heeft na het uitrusten van een actieve dag of wandeling. Ook willen honden vaak niet meer in de auto springen, omdat dit ze pijn doet.

Onderzoek wijst uit dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar lijden aan artrose en dus pijn en last heeft.

Artrose bij de kat

Artrose bij katten is vaak lastiger te herkennen door de eigenaar. De kat wordt in de loop van de tijd steeds rustiger, blijft vaker in de mand of op de vensterbank liggen, springt minder en speelt niet zo veel meer. Kwam hij vroeger graag op het aanrecht, nu niet meer.

Hij gebruikt zijn krabpaal anders en gaat soms minder graag de trap op. De eigenaar heeft niet altijd door dat de kat last heeft van de gewrichten of denkt dat de kat gewoon last heeft van ‘ouderdom’. Dat is jammer, omdat de kat met een goede behandeling met minder pijn door het leven kan gaan.

Behandeling van artrose

De meeste honden en katten kunnen we gelukkig goed behandelen. U als eigenaar heeft een belangrijke rol in deze behandeling. De behandeling van artrose bij de hond of bij de kat houdt in dat u de verzorging van uw dier op een aantal manieren aanpast. Daarbij zijn gewicht, voeding, beweging, medicijnen en fysiotherapie zeer belangrijk. Nieuwe behandelingen met ACP, shockwave therapie, hyaluronzuur en stamcellen zijn ook mogelijk. Als niets helpt kan een operatie soms de oplossing bieden. Na het onderzoek kunnen we zeggen hoe ernstig de artrose is, wat de oorzaak is en welke behandeling voor uw dier het beste is.

Welke behandeling het meest geschikt is zal van veel factoren afhangen. Samen met u zal de dierenarts bekijken welke behandeling het best bij u en uw huisdier past. Leeftijd, ernst van slijtage, het al of niet aangetast zijn van meerdere gewrichten, het gewicht van de hond, de verwachting van de eigenaar en ook de financiële mogelijkheden zullen we met u afwegen om te komen tot een goed behandeltraject.

Artrose is een aandoening met zijn ‘ups en downs’ en de behandeling van uw dier zal vaak worden aangepast aan zijn functioneren. De behandeling is complex en zal elke keer weer aangepast moeten worden aan de situatie. Het is dus niet zo dat er één super therapie, pil of operatie tegen artrose is die alles oplost.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland