Shockwave


Bij het Medisch Centrum voor Dieren op de afdeling Orthopedie kunt u met uw hond of kat terecht voor shockwave therapie. Met de shockwave produceren we geluidsgolven en die gebruiken we heel doelgericht voor het behandelen van verschillende orthopedische aandoeningen. In dit artikel kunt u lezen wat shockwave therapie precies inhoudt en waar we het voor gebruiken. 

Wat is shockwave?

Als je wel eens op een festival bent geweest, dan weet je wat geluid met je doet. De harde bastonen dreunen door in je buik en je organen trillen. De geluidsgolven die op het weefsel botsen leveren energie op. En die energie brengt allerlei processen in de mens en dier op gang. Met de shockwave produceer je zulke geluidsgolven en kun je die heel doelgericht gebruiken voor het behandelen van verschillende aandoeningen.

Er zijn 2 verschillende soorten shockwave; Radial Shockwave en Focussed  Shockwave.
Radial Shockwave therapie is niet gefocust. Er wordt met de behandeling een groot gebied bereikt met minder energie. Bij Focussed Shockwave worden de shocks gecentreerd op een bepaalde focus. Er komt meer energie op een klein gebied en de energie kan gericht worden op een bepaalde diepte. Bij de afdeling Orthopedie gebruiken we de Focussed Shockwave.

Shockwave therapie voor honden

Wat doet shockwave?

De shockwave produceert een “geluidsschok” en die wordt omgezet naar energie in weefsel. Dit proces heet mechanotransductie. De energie die geproduceerd wordt heeft diverse effecten en die effecten blijken ook genezende potentie te hebben.

Ontstekingsremmend

Zo verminderd het de ontstekingsreactie die op gang komt als weefsel beschadigd wordt door een letsel of operatie. Er komen stofjes vrij in het behandelde weefsel die de ontsteking remmen en genezing stimuleren. Door mechanotransductie komen er ook allerlei groeifactoren vrij in het behandelde weefsel die de aanmaak van bloedvaten stimuleren. Betere doorbloeding betekend meer aanvoer van zuurstof en voeding en meer afvoer van afvalstoffen. Dit bevordert het herstel van weefsel.

Aanmaak van bot

Door de therapie wordt er een eiwit geproduceerd wat de aanmaak van bot bevorderd en die de omzetting van kraakbeen naar bot laat gebeuren. Dit is nodig voor het aan elkaar groeien van botten. Zo kan een bot sneller genezen. Dit kan een gebroken bot zijn of een bot wat om medische redenen is doorgezaagd.

Remmen van artrose

Shockwave heeft effect op kraakbeen cellen in gewrichten. De stofjes die door de geluidsgolven vrij komen zorgen er ook voor dat kraakbeen cellen minder snel doodgaan en dat remt weer artrose of slijtage.

Stamcellen

Stamcellen worden verplaatst naar weefsel waar beschadiging heeft plaatsgevonden. Die beschadiging kan als gevolg van trauma, letsel of operatie optreden. Stamcellen zijn de cellen die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot nieuwe weefselcellen van elk weefselsoort dan ook en zijn nodig om weefsel te herstellen.

Pijnstillende werking

Daarnaast heeft het ook effect op pijngewaarwording. Het kan pijnklachten verminderen door de aanmaak van  zenuwcellen die de pijngewaarwording tegenwerken, dit gebeurd al na 4 dagen. Deze therapie kan een aanvulling zijn op een NSAID bij patiënten waarbij alleen een NSAID niet voldoende helpt of kan als vervanging dienen van een NSAID.

Pees herstel

Het laatste belangrijke effect is dat shockwave de cellen van een herstellende pees gaat “richten”. De cellen komen in het vezelverloop van een pees te liggen en daarmee wordt de pees sterk en hersteld hij.

Shockwave behandeling voor honden

Wat kunnen we met deze therapie behandelen?

Slijtage in gewrichten

We kunnen slijtage in gewrichten behandelen met shockwave therapie. Denk aan artrose, elleboogdysplasie en heupdysplasie. Na shockwave therapie zien we bij honden met heupdysplasie dat ze in 70-80% van de gevallen klinisch verbeteren en soms minder pijnstilling nodig hebben. Honden met elleboogdysplasie blijken na de behandeling beter te gaan lopen terwijl bij niet behandelde dieren de artrose doorgaat en ze slechter hun been gaan belasten. Shockwave kan een alternatief zijn voor ontstekingsremmers/pijnstillers. Je kan de dosis soms afbouwen, maar ook naast elkaar gebruiken als de klachten heel ernstig zijn.

Pees en peesaanhechting problemen

Pees en peesaanhechting problemen reageren zeer goed op shockwave. Met name sporthonden hebben vaak last van peesproblemen rond de schouder. Deze blijken in 70% van de gevallen na shockwave therapie weer mee te kunnen draaien in de sport. Maar ook een probleem als een tennisarm, die veelvuldig voorkomt bij honden en katten, lijkt beter te herstellen na shockwave. Bij de hond en kat heet de tennisarm ‘flexorpees enthesopathie’. Een probleem dat we tegenwoordig vaak zien in combinatie met elleboogdysplasie en artrose in de elleboog. Shockwave kan deze problemen beide aanpakken. Na een knie operatie zien we vaker dat de kniepees verdikt is door irritatie. Ook dit probleem lijkt effectief te reageren op shockwave en de pees is na 2 behandelingen effectief minder dik dan bij de start van de behandeling.

Rugproblemen

Ook bij rugproblemen kunnen we de shockwave therapie goed inzetten. Bijvoorbeeld bij lage rugproblemen, beter bekend als LS problemen, is in  75-87,5% van de patiënten al verbetering te zien na 1 behandeling en soms houdt het effect tot wel 13 maanden aan.  Als we dat afzetten tegen de herstelkans van een lage rug probleem na operatie dan is dat ongeveer vergelijkbaar. Eerst conservatief behandelen met fysiotherapie en shockwave lijkt dus de eerste optie, er kan altijd nog geopereerd worden mochten klachten niet verminderen.

Botgenezing

Verder kunnen we shockwave therapie inzetten bij botgenezing. Botgenezing gaat sneller door shockwave. Er is onderzoek dat aantoont dat honden met vertraagde botgenezing in 70% van de gevallen toch een  genezing van de breuk lieten zien terwijl aanvankelijk het erop leek dat de breuk onvoldoende reageerde op rust en operatie. Ook als we operaties uitvoeren waarbij we botten doorzagen, zoals bij een groot aantal knie operaties, zien we na 2 behandelingen dat de genezing met 2 weken versnelt.

Wondgenezing

Omdat shockwave de wondgenezing stimuleert kunnen we dit dus goed inzetten bij vertraagde wondgenezing. Bijvoorbeeld bij geïnfecteerde of grote verwondingen na een ongeluk. Maar ook wonden die honden zelf veroorzaken zoals lik granulomen reageren met herstel na shockwave. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een heel lastig te genezen probleem bij de hond, namelijk “leggers” op de elleboog, effectief herstellen na shockwave therapie.

De behandeling

Van shockwave is al langer bekend dat het een effectieve behandeling is bij vele aandoeningen, maar het grote nadeel was dat de behandeling bij de eerste generatie apparaten pijnlijk was. Zodanig pijnlijk dat het dier ervoor in slaap gebracht moest worden. Dit maakte de behandeling niet zo populair,  kostbaar en ook risicovoller. Elke anesthesie, hoe licht dan ook, is een risico voor de patiënten.  De nieuwe generatie shockwave apparaten hebben dit nadeel niet meer. De behandeling is NIET PIJNLIJK.

Elke behandeling duurt ongeveer 5 minuten. We scheren het gebied wat we behandelen en brengen een gel aan. De shockwave apparaten maken wel wat geluid, maar niet storend. We hoeven ook geen beschermende brillen op zoals bij laser therapie.

Er zijn gemiddeld maar 1-3 behandelingen nodig om een probleem op te lossen, vaak met een tussenperiode van 1-3 weken. Hoe vaak de behandeling nodig is weten onze dierfysiotherapeuten en revalidatietherapeuten.

Shockwave behandeling bij de hond

Zitten er dan geen vervelende effecten aan shockwave therapie?

Bij een aantal patiënten zien we wel neveneffecten van de behandeling in de vorm van milde kleine puntbloedingen tot een blauwe plek of bloed uitstorting. Soms is het behandelde gebied een paar dagen gezwollen. Sommige dieren ervaren de eerste 2-3 dagen na de behandeling wat pijn. Al deze nevenwerkingen verdwijnen in de loop van enkele dagen.

Wanneer shockwave en wanneer laser?

In feite kan je met beide apparaten vergelijkbare aandoeningen behandelen. Er is op het moment meer onderzoek gedaan naar de werking van de shockwave dan naar het effect van de laser. En de shockwave kan voor meer problemen worden ingezet dan de laser. Het feit dat hij nu ingezet kan worden zonder dat het dier onder narcose moet, maakt hem populairder. Helaas is het wel een redelijk kostbaar apparaat. Het is aan onze dierenfysiotherapeuten en revalidatietherapeuten om een goede  keuze te maken bij de behandeling van letsels.

Voor meer informatie kunt u bellen naar nummer 020-7400600 en kies voor de afdeling Orthopedie. Benieuwd naar ons team? U kunt hier onze medewerkers vinden!

 

 

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten