Hyaluronzuur en artrose bij de kat

Hyaluronzuur is een hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof. De dierenarts kan dit op de Artrosepoli inspuiten in het gewricht, waardoor de artrose pijn tijdelijk kan afnemen.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof en onder andere verantwoordelijk voor de smeerfunctie van het gewricht. De dierenarts kan dit middel op de Artrosepoli inspuiten in het gewricht, waardoor de artrose pijn tijdelijk kan afnemen. Bij de kat is het vaak heel lastig om exact het aangedane gewricht te vinden. Dit kan mede een reden zijn om dit door de ervaren artsen van de Artrosepoli te laten uitvoeren. Deze behandeling met gewrichtsinjecties is alleen mogelijk als de dierenarts zeker weet dat een bepaald gewricht de veroorzaker is van de klachten. Helaas blijkt vaak dat het niet moeilijk is om vast te stellen dat de kat last/pijn heeft van artrose, maar dat het heel moeilijk is om vast te stellen welk gewricht of welke gewrichten hiervoor verantwoordelijk zijn.

Naast het uitvoeren van orthopedisch onderzoek blijkt ook het interpreteren van de gemaakte röntgenfoto’s niet altijd eenvoudig. Het herkennen van artrose in de gewrichten van katten op röntgenfoto’s blijkt vaak lastig.

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan. Het is het hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof (synovia). Hyaluronzuur kan water vast houden, hierdoor ontstaat een gelei. Deze gelei wordt vloeibaarder als de druk erop hoger wordt, dus als het gewricht belast wordt. Belangrijke functies van deze gelei zijn:

  • Stootkussen werking in het gewricht
  • Smerende werking in het gewricht en daardoor bescherming en voeding van het kraakbeen

Behandeling hyaluronzuur

De gedachte is dat de gewrichtsvloeistof van artrotische gewrichten meer water bevat en dat daardoor de smerende functie van de gewrichtsvloeistof afneemt. Het gevolg hiervan is kraakbeenbeschadiging en daarmee verdere beschadiging van het gewricht. Het inspuiten van hyaluronzuur geeft tijdelijk herstel van de gewrichtsvloeistof en de functie van het stootkussen. Hyaluronzuur werkt indirect ook ontstekingsremmend. Mede hierdoor neemt de pijn vrijwel gelijk af na de injectie met hyaluronzuur.

Er is vooral veel onderzoek over het gebruik van hyaluronzuur bij mensen (bij katten minder). Bij mensen en paarden is aangetoond dat het een gewricht dat erg pijnlijk is kan stabiliseren. Wel staat vast dat het effect wisselend is. De ene patiënt heeft er niets aan, de ander is voor langere tijd de klachten kwijt. Het lijkt bij mensen vooral goed te werken in gewrichten die pijnlijk (ochtend stijf) zijn en waar op de röntgenfoto’s maar minimale afwijkingen te vinden zijn voor artrose. Hoe ernstiger de afwijkingen op de röntgenfoto’s, hoe slechter het effect van een injectie met hyaluronzuur. Nu is de relatie klachten en afwijkingen op de röntgenfoto bij de kat niet of nauwelijks aanwezig en dus gaan we ervan uit dat wat hierboven beschreven is niet op gaat voor de kat.

Bij het MCD denken wij dat hyaluronzuur injecties vooral geschikt zijn om katten die bekend zijn met artrose en die een acute opflikkering van de klachten hebben te behandelen. Met name bij katten die al pijnstillers krijgen en daarmee de acute klachten niet kunnen onderdrukken. De werking van zo’n eenmalige injectie is minimaal een week en maximaal drie weken.

Het is mogelijk om hyaluronzuur injecties te combineren met een corticosteroïden injectie. Hierdoor wordt er naast een effect op de smerende functie en de stootkussen werking ook een krachtige lokale ontstekingsremmer in het gewricht gespoten.

De dierenarts zal voor het gebruik van corticosteroïden een goede afweging moeten maken. Naast een krachtige ontstekingsremmende werking hebben deze medicijnen ook bijwerkingen. De voordelen moeten wel opwegen tegen de nadelen. Het staat vast dat door het toevoegen van de corticosteroïden aan de injectie hyaluronzuur de werkingsduur verlengd wordt. Het effect zou zelfs nog een half jaar na injectie merkbaar zijn.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan de hyaluronzuur injectie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten