Voeding en artrose bij de kat

Voeding kan een positief effect hebben op verschillende aandoeningen bij de kat. Op voorschrift van de dierenarts zijn er daarom vele types diëetvoer te verkrijgen. Ook voor dieren met artrose is er speciaal voer.

Een goede artrose ondersteunende voeding kan één van de onderdelen zijn van het artrose behandelplan.

Omega 3 of visolie rijke voeding?

Bij de hond is aangetoond dat omega 3 rijke voeding (met de goede verhouding omega 3 en 6 vetzuren) zorgt voor het beter belasten van de poten met artrose. Er is zelfs aangetoond dat als deze voeding gegeven wordt, de ontstekingsremmende en pijn onderdrukkende medicatie kan worden gestopt of worden verminderd in dosering.

Bij de kat is er slechts één onderzoek dat aantoont dat de katten beter gaan functioneren als ze de omega 3 vetzuur rijke voeding krijgen. Dat onderzoek is vastgesteld op subjectieve gronden. Als er meer objectieve methoden gebruikt werden (accelerometers, ook wel stappenteller) dan werd er geen werking aangetoond.

We raden het voer wel aan maar echt hard bewijs is er niet voor. Als we deze voeding geven is het wel raadzaam om ook blikvoer te geven en niet alleen brokvoeding. Dit omdat katten met artrose ook vaak een NSAID krijgen en dan is het belangrijk dat de kat voldoende vocht binnen krijgt. Katten moeten dan ook meerdere drinkbakjes met ‘schoon’ water aan geboden krijgen.

Indien de kat een omega 3 rijke voeding krijgt als therapie, bijvoorbeeld Hills J/D of Mobility van Royal Canin, dan moet de eigenaar goed worden voorgelicht omdat de werking pas merkbaar lijkt te worden wanneer de kat deze voeding 6-8 weken krijgt.

Let op: naast de mogelijk positieve werking van het voer zijn er ook bijwerkingen, namelijk afvallen. Dit kan gunstig zijn maar te snel te veel afvallen is met name voor de te dikke kat ongewenst. Dit moet goed in de gaten gehouden worden door dierenarts en eigenaar. Meer informatie over gewicht en artrose bij de kat leest u hier.

Glucosamine en Chondroitine supplementen?

Net als bij de hond en de mens is er nog steeds een discussie over de effectiviteit van deze producten bij de behandeling van artrose. Bij de kat is er in een onderzoek aangetoond dat de katten beter gaan functioneren wanneer ze een chondroitine en glucosamine rijke voeding krijgen. Zeker als dit werd vergeleken met een groep katten die dit niet kregen of die Meloxidyl kregen. Waarbij opgemerkt moet worden dat in de Meloxidyl groep de eerste verbetering al zichtbaar was na 7-10 dagen. Bij de voedingssupplementen groep liet de verbetering langer op zich wachten.

Het lastige van voedingssupplementen is dat er geen dosis effectiviteit studies gedaan zijn en dus niemand weet hoeveel chondoitine of glucosamine een kat nodig heeft. Het is dus niet te zeggen welk product nu wel of niet werkt, mede omdat de kwaliteit van de producten ook nog eens verschilt.

Let op: er lijken ook nadelen aan deze stoffen te zitten. Een deel van de katten krijgt maag- darm klachten als ze deze voedingssupplementen krijgen. Hoe deze klachten ontstaan is tot op heden onduidelijk.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan één of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan voeding er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli.

 

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland