Operatie en artrose bij de kat

Een operatie kan een onderdeel zijn van het behandelplan tegen artrose. De operatie mogelijkheden verschillen per gewricht. De dierenarts orthopeed kan u vertellen welke operatie voor uw kat mogelijk is.  

Wat is er mogelijk?

Operatief/chirurgisch zijn er verschillende opties voor de kat met artrose:

1. Gewrichtsvervangende chirurgie
2. Het stijf zetten of artroderen van een gewricht
3. Een nepgewricht laten vormen

Door het vervangen, stijf zetten of verwijderen van het gewricht zal de pijn die de kat ervaart van het artrotische gewricht verdwijnen.

Gewrichtsvervangende chirurgie

Vooralsnog is er slechts voor één gewricht een prothese gemaakt en dat is voor de heup van de kat. De ervaring met deze prothese zijn vooral opgedaan in Amerika, waar deze chirurgie vaker is uitgevoerd. In Europa is deze techniek nog niet zo populair. Mogelijk mede omdat wij als diereigenaren en dierenartsen het probleem van artrose in de heupen nog nauwelijks kunnen herkennen en daarmee is de kans ook niet groot dat eigenaren op zoek gaan naar een dergelijke operatieve behandeling.

Het stijfzetten of artroderen van een gewricht

Dit is een type ingreep welke vaak wordt uitgevoerd bij katten. Vaak is de reden om deze operatie uit te voeren een andere dan artrose. Meestal voeren we deze techniek uit bij dieren met een ernstig letsel in het gewricht, waarbij het technisch onmogelijk is om er een functioneel geheel van te maken. Gewrichten die vaak om die reden worden stijf gezet zijn de pols en de hak. Omdat we artrose van de hak vaak aan 2 poten zien, is dit zeker een chirurgische optie die met de orthopeed overlegd kan worden.

Een nepgewricht laten vormen

Een nepgewricht blijkt in de praktijk minder pijnlijk dan het artrotisch veranderde gewricht. Eigenlijk is dit een vorm van chirurgie die alleen wordt toegepast bij het heupgewricht. Dit is vooral functioneel bij dieren onder de 15 kilogram. Door het relatief lage lichaamsgewicht van de meeste katten is dit een ingreep die zeker tot pijnreductie kan leiden.

Omdat katten vaak twee afwijkende heupen hebben betekent dit dat beide heupen een dergelijke ingreep moeten ondergaan. We hebben bij het Medisch Centrum voor Dieren veel ervaring met het aan twee zijden gelijktijdig uitvoeren van deze ingreep (bij epifysiolyse van de groeischijf van de heupkop). Het blijkt dat katten, mits nabehandeld met adequate multimodale pijnbestrijding, goed kunnen revalideren van een dergelijke ingreep. Katten worden in het traject naar deze ingreep vaak al voor behandeld met fentanylpatches om zo maximale (preemptive) pijnbestrijding vooraf uit te voeren. Hierdoor herstelt de kat sneller van de ingreep. In de fase na de operatie is oefentherapie belangrijk en is ook ons advies om een dierfysiotherapeut te bezoeken. De kans dat de kat perfect gaat functioneren is dan veel groter. Meer informatie over fysiotherapie bij de kat leest u hier.

Operatie van corpora libra

Bij de kat zien we vaak de zogeheten ‘corpora libra’, los liggende verkalkingen in het gewricht, vaak secundair aan de artrose. De indruk bestaat dat het verwijderen van dergelijke losse bot- en kraakbeen bolletjes tot verlichting van de pijn zal leiden. Dit is mogelijk ook het geval al zitten deze losliggende botfragmenten niet zo vaak zo los als ze op de röntgenfoto lijken te liggen en daarnaast zitten er vaak zelfs meerdere op diverse plekken in één gewricht. Dat vraagt om meerdere operaties van het gewricht wat voor de kat extra belastend is. Kortom het operatief verwijderen van de los liggende verkalkingen lijkt een goed idee maar wordt in de praktijk niet vaak toegepast.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan een operatie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli.

Gerelateerde berichten