Operatie en artrose bij de kat

Een operatie kan een onderdeel zijn van het behandelplan tegen artrose. De operatie mogelijkheden verschillen per gewricht. De dierenarts orthopeed kan u vertellen welke operatie voor uw kat mogelijk is.  

Wat is er mogelijk?

Operatief/chirurgisch zijn er verschillende opties voor de kat met artrose:

1. Gewrichtsvervangende chirurgie
2. Het stijf zetten of artroderen van een gewricht
3. Een nepgewricht laten vormen

Door het vervangen, stijf zetten of verwijderen van het gewricht zal de pijn die de kat ervaart van het artrotische gewricht verdwijnen.

Gewrichtsvervangende chirurgie

Als een heupgewricht bij de kat versleten is (artrotisch is) en ook heel pijnlijk blijkt dan is een heupprothese de beste optie van behandeling. Het is tegenwoordig goed mogelijk totale heupprothesen bij de kat te doen met vergelijkbare resultaten als bij de hond. Ruim 85% van de geopereerde dieren functioneert pijnvrij en zonder complicaties na een heupvervangende operatie. De afdeling Orthopedie van het Medisch Centrum voor Dieren bied deze ingreep ook aan. Mocht uw kat last hebben van zijn heupen dan is het raadzaam een afspraak bij ons op de polikliniek te maken en dan kijken we of een heupprothese voor uw kat de beste behandeling is die er beschikbaar is.

Het stijfzetten of artroderen van een gewricht

Dit is een type ingreep welke vaak wordt uitgevoerd bij katten. Vaak is de reden om deze operatie uit te voeren een andere dan artrose. Meestal voeren we deze techniek uit bij dieren met een ernstig letsel in het gewricht, waarbij het technisch onmogelijk is om er een functioneel geheel van te maken. Gewrichten die vaak om die reden worden stijf gezet zijn de pols en de hak. Omdat we artrose van de hak vaak aan 2 poten zien, is dit zeker een chirurgische optie die met de orthopeed overlegd kan worden.

Een nepgewricht laten vormen

Een nepgewricht blijkt in de praktijk minder pijnlijk dan het artrotisch veranderde gewricht. Eigenlijk is dit een vorm van chirurgie die alleen wordt toegepast bij het heupgewricht. Dit is vooral functioneel bij dieren onder de 15 kilogram. Door het relatief lage lichaamsgewicht van de meeste katten is dit een ingreep die zeker tot pijnreductie kan leiden.

Recent onderzoek heeft helaas aangetoond dat katten die deze ingreep ondergaan pijnvrij zijn in de ogen van de eigenaar. Echter als de functie beoordeeld wordt door een objectieve methode dan blijkt de kat niet goed te functioneren. Katten die na het verwijderen van de heupkop over een krachtenplatform lopen blijken hun poten niet volledig te belasten en daarnaast blijkt dat de geopereerde katten veel minder gespierd zijn aan het geopereerde poot dan aan de niet geopereerde poot. Geven we katten die deze ingreep hebben ondergaan een pijnstiller, dan blijkt dat ze objectief beter gaan functioneren. Kortom het is een oplossing, maar niet de meest optimale. Als u als eigenaar de beste oplossing wil dan moet u een heupprothese overwegen.

Omdat katten vaak twee afwijkende heupen hebben betekent dit dat beide heupen een dergelijke ingreep moeten ondergaan. We hebben bij het Medisch Centrum voor Dieren veel ervaring met het aan twee zijden gelijktijdig uitvoeren van deze ingreep (bij epifysiolyse van de groeischijf van de heupkop). Het blijkt dat katten, mits nabehandeld met adequate multimodale pijnbestrijding, goed kunnen revalideren van een dergelijke ingreep. Katten worden in het traject naar deze ingreep vaak al voor behandeld met fentanylpatches om zo maximale (preemptive) pijnbestrijding vooraf uit te voeren. Hierdoor herstelt de kat sneller van de ingreep. In de fase na de operatie is oefentherapie belangrijk en is ook ons advies om een dierfysiotherapeut te bezoeken. De kans dat de kat perfect gaat functioneren is dan veel groter. Meer informatie over fysiotherapie bij de kat leest u hier.

Operatie van corpora libra

Bij de kat zien we vaak de zogeheten ‘corpora libra’, los liggende verkalkingen in het gewricht, vaak secundair aan de artrose. De indruk bestaat dat het verwijderen van dergelijke losse bot- en kraakbeen bolletjes tot verlichting van de pijn zal leiden. Dit is mogelijk ook het geval al zitten deze losliggende botfragmenten niet zo vaak zo los als ze op de röntgenfoto lijken te liggen en daarnaast zitten er vaak zelfs meerdere op diverse plekken in één gewricht. Dat vraagt om meerdere operaties van het gewricht wat voor de kat extra belastend is. Kortom het operatief verwijderen van de los liggende verkalkingen lijkt een goed idee maar wordt in de praktijk niet vaak toegepast.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan een operatie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten