Gewicht en artrose bij de kat

Bij honden is een gezond gewicht één van de belangrijkste onderdelen bij de behandeling van artrose. Er is echter voor katten geen bewijs dat overgewicht een risicofactor is voor artrose. Toch is het raadzaam dikke katten met artroseklachten te laten afvallen. Het is verstandig het afvallen van uw kat te laten begeleiden door uw dierenarts.

 

Afvallen als behandeling

Te dik zijn wordt gezien als een risico factor voor artrose. Echter evident bewijs hiervoor ontbreekt voor de kat. Van de katten met gewrichtsslijtage blijkt 14% te dik. Dit aantal lijkt minder dan bij de hond. Het advies is wel om te dikke katten met klachten van artrose af te laten vallen. Dit blijkt vaak lastig, zeker voor katten die buiten komen. Zij weten een deel van hun voeding elders te halen en dat  is niet per definitie voedsel waar ze van afvallen. Laat het afvallen van de kat altijd begeleiden door uw dierenarts. Als een kat iets te snel afvalt dan loopt de kat kans op complicaties zoals lever vervetting, wat levens gevaarlijk kan zijn.

Omdat katten met artrose daarnaast ook vaak pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (NSAID) voorgeschreven krijgen, is het raadzaam om naast droge voeding ook een deel van de voeding uit blikvoer te laten bestaan. Dit ondanks dat aangetoond is dat met name droogvoeding, met een hoog gehalte aan waterbindende vezels, het beste ingezet kan worden om een kat af te laten vallen.

Het afvallen van de kat gaat het beste met brokjes die een relatief hoog gehalte ruwe vezels bevatten. Deze vezels binden water en daardoor neemt de vullingsgraad (vol gevoel) toe. Omdat het water gebonden blijft aan deze vezels, verlaat het vocht het lichaam met de ontlasting. Hierdoor is het mogelijk dat uw kat mogelijk iets vocht te kort krijgt. Dit is op zichzelf geen probleem, behalve als de kat ook nog pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie krijgt (NSAID’s), dan is dit vocht te kort gevaarlijk. Krijgt een kat gewicht reducerende voeding, dan is ons advies om ook blik voer te geven en moeten er op vele plekken in huis schone drinkwater bakjes staan.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan afvallen er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze  Artrosepoli.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland