Onderzoek bij artrose
Het meest opvallende symptoom bij een hond met artrose is het in meer of mindere mate niet goed belasten van een aangedane poot. Na een volledig onderzoek kunnen we samen met de eigenaar de juiste behandeling voor artrose gaan bepalen.
Symptomen artrose
De klachten van een hond met artrose zijn voornamelijk dat de hond stijf en langzaam uit de mand komt na het rusten. Dan loopt hij een aantal stappen mank en na een tijdje lopen lijkt hij geen pijn meer te hebben aan de poot. Deze symptomen kunnen zich voordoen in de voorpoten of achterpoten. Hij wil minder graag of helemaal niet meer in de auto of op de bank springen.
Onderzoek artrose
De dierenarts of orthopeed die het dier onderzoekt, vindt afwijkingen aan het gewricht. Vaak kan de bewuste knie, heup of elleboog dan minder gebogen of gestrekt worden. Soms is er sprake van zwelling of een warm aanvoelend gewricht. Bij het buigen of strekken voelt de dierenarts soms zogeheten crepitatie, waarbij het voelt alsof er zand in de gewrichtsholte zit.
Vaak is een röntgenfoto nodig om te zien of er door de artrose botnieuwvormingen in het gewricht zitten.
Links zien we een röntgenfoto van een normale knie.
Midden een illustratie om aan te geven waar we op de röntgenfoto botnieuwvorming zien.
Rechts een röntgenfoto met botnieuwvorming die optreedt tijdens het proces van artrose.
Op de foto wordt vaak duidelijk wat de oorzaak van de artrose is (bijvoorbeeld trauma, heupdysplasie of elleboogdysplasie). Daarna kan de juiste behandeling voor artrose worden bepaald.
Om tot een behandeling te kunnen komen, willen we soms meer informatie krijgen over hoe het gewricht er van binnen uitziet. De orthopeed zal dan een artroscopie kijkoperatie voorstellen. Door in het gewricht te kijken kan de ernst van de artrose worden vastgesteld. Mede op basis van deze bevindingen kan dan besloten worden welke behandeling het beste is.
Om bepaalde gewrichtsproblemen uit te kunnen sluiten zal er vaak ook gewrichtsvloeistof worden afgenomen en dit zal voor nader onderzoek worden opgestuurd naar een laboratorium. Dit zal vooral worden voorgesteld als de orthopeed denk aan een “reuma achtige aandoeningen” of een “infectie van het gewricht”