Corticosteroïden en artrose hond

Het kan zijn dat uw behandelend dierenarts een injectie met corticosteroïden in het gewricht voorstelt om de ontstekingsreactie te remmen. Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers. Prednison is een voorbeeld van een corticosteroïd niet alleen bekend om zijn werking als medicijn maar ook bekend om de bijwerkingen. Door corticosteroïden direct in het gewricht in te brengen, zijn de bijwerkingen in de rest van het lichaam minimaal en de werking optimaal.

Wat doen corticosteroïden?

Corticosteroïden onderdrukken de ontstekingsreactie van het gewricht en geven vaak binnen drie dagen een klinische verbetering. Een corticosteroïd injectie kan gecombineerd worden met een hyaluronzuur injectie. Combinatie van deze twee stoffen maakt het mogelijk een ernstige opflikkering van artrose klachten krachtig de kop in te drukken. De injectie kan na drie weken herhaald worden met een maximum van 3 behandelingen. Het effect van deze behandeling is minimaal zes maanden zichtbaar en in sommige gevallen langer. Vaker herhalen van de behandeling heeft nadelige gevolgen op het gewrichtskraakbeen en wordt daarom afgeraden.

Infectie

Corticosteroïden verminderen de weerstand in het gewricht en kunnen daarom niet gebruikt worden bij patiënten verdacht van bacteriële infectie van het artrotische gewricht. Indien uw hond in de dagen na de injectie met corticosteroïden slechter gaat lopen dan is er een kans dat een infectie gaande is in het gewricht. U dient dan met spoed contact op te nemen met de behandelend arts. Een geïnfecteerd gewricht vraagt om een adequate behandeling en als die niet gegeven wordt kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor het gewricht.

Na de injectie werken de corticosteroïden gemiddeld binnen 3 dagen en het heeft ongeveer 3 tot 9 maanden effect. Je kan de injectie herhalen, liefst met een tussentijd van 6 maanden. Af en toe krijgt de hond bijwerkingen van de injectie. Deze bijwerkingen bestaan uit veel drinken en plassen, vaak in combinatie met verhoogde eetlust. Deze bijwerkingen horen binnen 2-3 weken te verdwijnen. Indien dat niet het geval is neem dan contact op met de dierenarts die de injectie in het gewricht gegeven heeft.

Artrose behandeling

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland