Hyaluronzuur en artrose hond

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een glycosamniniglycaan. Het is het hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof (synovia). Hyaluronzuur is in staat om water vast te houden, hierdoor ontstaat een gelei. Deze gelei wordt vloeibaarder als de druk erop hoger wordt, dus als het gewricht belast wordt. Deze gelei heeft 2 belangrijke functies in een gewricht, het werkt namelijk als stootkussen en het heeft een smerende en voedende werking voor het kraakbeen in een gewricht.

Behandeling hyaluronzuur

De gedachte is dat artrotische gewrichten meer water bevatten en dat daardoor de smerende functie afneemt. Het toevoegen van hyaluronzuur geeft tijdelijk herstel van de smerende en stootkussen functie van het gewricht en indirect werkt het ook nog ontstekingsremmend. Mede hierdoor neemt de pijn af na injectie met hyaluronzuur.

Er is vooral veel onderzoek gedaan bij mensen. Minder bij honden en katten. Bij mensen en paarden is aangetoond dat het een gewricht kan stabiliseren dat erg pijnlijk is. Wel staat vast dat het effect wisselend is. De ene patiënt heeft er niets aan, de ander is voor langere tijd de klachten kwijt. Het lijkt bij mensen vooral goed te werken in gewrichten die pijnlijk (ochtend stijf) zijn en op de röntgenfoto’s maar minimale afwijkingen te vinden zijn voor artrose. Hoe ernstiger de afwijkingen op de röntgenfoto’s, zoveel slechter het effect van een injectie met hyaluronzuur.

Bij het MCD denken wij dat hyaluronzuur injecties vooral geschikt zijn om honden die bekend zijn met artrose die tijdelijk een acute opflikkering van de klachten hebben te behandelen. Met name bij honden die al pijnstillers krijgen en daarmee de klachten niet kunnen onderdrukken. De werking van zo’n eenmalige injectie is minimaal een week of iets meer en maximaal een week of drie.

Het is mogelijk om hyaluronzuur injecties te combineren met corticosteroïden injectie. Hierdoor wordt er naast een effect op de smerende functie en de stootkussen werking ook een krachtige lokale onstekingsremmer in het gewricht gespoten.

De dierenarts zal voor het gebruik van corticosteroïden een goede afweging moeten maken. Naast een krachtige ontstekingsremmende werking hebben deze medicijnen ook bijwerkingen. De voordelen moeten wel opwegen tegen de nadelen. Het staat vast dat door het toevoegen van de corticosteroïden aan de injectie hyaluronzuur de werkingsduur verlengd wordt. Het effect zou zelfs nog een half jaar na injectie merkbaar zijn.

Artrose behandeling

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland