Fysiotherapie bij dieren

Dierfysiotherapie is te vergelijken met fysiotherapie voor mensen. Net als bij de mens revalideren dieren beter met de juiste begeleiding en oefeningen. Fysiotherapie bij dieren speelt dan ook een belangrijke rol bij het oplossen of verminderen van pijn of klachten die uw hond of kat ervaart tijdens het bewegen. Bewegingsvrijheid is voor een dier van groot belang. Wij leggen u op deze pagina uit hoe dierfysiotherapie eraan bijdraagt dat het bewegingsapparaat van uw hond of kat zo optimaal mogelijk functioneert.

 

In deze video ziet u hoe een afspraak bij de dierenfysiotherapeut van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam eraan toe gaat. 

Doel

Dierfysiotherapie heeft als doel het oplossen of verminderen van de klachten die uw dier ondervindt tijdens het bewegen. Fysiotherapie draagt bij aan een sneller en minder pijnlijk herstel van uw hond of kat na een operatie of blessure. Daarnaast draagt het ook bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van uw huisdier of vermindering van pijnklachten bij bijvoorbeeld artrose.

Bij welke aandoeningen wordt dierfysiotherapie ingezet?

Één team één doel. De revalidatie- en fysiotherapeut werkt samen en in aanvulling  op uw  dierenarts en/of orthopeed.
Dierfysiotherapie wordt ingezet bij vele verschillende aandoeningen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Revalidatie na een operatie
 • Bij neurologische aandoeningen
 • Bij artrose
 • Als ondersteuning tijdens een behandeling met medicijnen of rust (conservatieve behandeling)
 • Als onderdeel van een traject om gewicht te verliezen
 • Ter preventie van fysieke klachten, bijvoorbeeld bij sporthonden
 • Bij pijnklachten
 • Pees- en spierproblematiek

In bovenstaand filmpje ziet u een hond in het hydrotherapie bad.

Hydrotherapie

Hoe ziet een consult eruit?

Eerste consult bij de dierenfysiotherapeut

Wanneer u met uw dier op de revalidatieafdeling komt, stelt de fysiotherapeut vragen over de beweging van uw dier. Uw dier kan ons niet vertellen waar hij/zij pijn heeft en daarom moeten we daar op een andere manier achter komen. Door uw dier lichamelijk te onderzoeken en door veel met u als eigenaar te praten, komen we er achter waar uw dier pijn heeft. Aan de hand daarvan stellen we doelen op, met een bijpassend behandelplan.  Bij het MCD combineren we vaak meerdere behandelingstechnieken om tot een optimaal resultaat te komen en uw dier te helpen om de vooraf gestelde doelen te realiseren en om pijn of klachten te verminderen. Deze doelen variëren van een terugkeer in de sport tot het verbeteren van de kwaliteit van het leven van uw dier. Samen met de therapeut komen we tot realistische doeleinden.

Vervolgconsulten

De vervolgafspraken bestaan uit het opvolgen van het behandelplan. De therapeut gaat, samen met u als eigenaar, aan de slag. Uiteraard wordt uw dier bij iedere afspraak nagekeken en kan het behandelplan tussentijds aangepast worden. Ook besteden we veel aandacht aan de oefeningen die u thuis uitvoert. Gaan deze goed en heeft u nog vragen, dan wordt dit altijd tijdens een consult besproken. Het is belangrijk om de voortgang in de gaten te houden. Hiervoor plannen we tussentijds een controle afspraak in om te kijken hoe het nu gaat met uw dier. Na een operatie gebeurt dit bij onze orthopeed. Tijdens deze afspraak wordt er gekeken of alles gaat zoals gepland of dat het plan aangepast wordt.
Dierfysiotherapie in combinatie met lasertherapie

Bundelen van krachten

Het spreekt voor zich dat als tijdens de behandeling bij de dierenfysio- of revalidatietherapeut blijkt dat de revalidatie niet volgens verwachting loopt dat de orthopeed dan ook even naar uw dier kijkt en hem waar nodig onderzoekt. Zo bundelen we bij het MCD  de krachten van de orthopeed en de dierenfysio- of revalidatietherapeuten

Het eerste consult bij de revalidatieafdeling van het MCD wordt vaak gecombineerd met het verwijderen van hechtingen of een controle consult bij de orthopeed.

Behandelmethoden

Een combinatie van verschillende behandelmethoden vormt een uniek behandelplan voor uw dier. De volgende behandelmethoden kunnen onderdeel zijn van dit behandelplan:

 • Bewegingstherapie/oefentherapie
 • Manuele therapie zoals massage
 • Hydrotherapie
 • Shockwave therapie
 • Verschillende hulpmiddelen zoals laser, TENS, kou/warmte therapie
 • Oefeningen voor thuis
 • Aangepaste beweging thuis

Even voorstellen

Wanneer u kiest voor revalidatie van uw hond of kat bij het MCD, is uw huisdier in handen van goed geschoolde en ervaren therapeuten. Louise Hol, Mirthe Verburg en Ineke Hage-Schurer stellen zich aan u voor op de medewerkers pagina.

De dierenfysiotherapeut aan het werk

 

 

 

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland