Halshernia
Bij een hernia drukt de tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg of de zenuwen. Dit kan gebeuren in drie gebieden in de wervelkolom: de hals, het midden van de rug of de lage rug.
Cervicale HNP
In het geval van een halshernia (cervicale HNP) drukt de tussenwervelschijf of de inhoud daarvan van de onderkant tegen het ruggenmerg. Aangezien het wervelkanaal in de hals relatief ruim is, kan het ruggenmerg nog iets uitwijken. Het ruggenmerg komt wel onder druk te staan maar wordt niet samengedrukt.
De hals hernia wordt vooral gezien bij honden met korte kromme pootjes (zogeheten chondrodystrofe honden). Een voorbeeld hiervan is de Teckel, maar ook de Franse Bulldog en Shih tzu. Maar we zien het ook bij grote hondenrassen, vooral de Dobermann en de Labrador Retriever.
Symptomen halshernia
De meest geziene klacht is extreme pijn in de hals. De hond wil zijn nek niet buigen en loopt hierdoor met een zeer stijve nek, vaak met de kop naar beneden. Soms wil de hond ook niet meer uit zijn etensbak eten, omdat het buigen van de hals te pijnlijk is. Opvallend is het symptoom dat een hond met een halshernia soms plotseling gilt, vooral bij het omdraaien in de mand of als iemand dreigt de hond te aaien. Ook kan er sprake zijn van een soort uitstralingspijn, waardoor de hond de voorpoot niet meer gebruikt. Dit komt omdat de hernia druk geeft op de zenuwwortels. In een enkel geval (5-10%) zien we naast de pijn ook neurologische symptomen, zoals dronkemansgang of verlamming van voor- en achterbenen.
Behandeling halshernia
De behandeling van een halshernia bestaat meestal uit rust met medicatie. 85% van de honden met dit type hernia kunnen behandeld worden met een conservatieve behandeling, in de overige 15% is een chirurgische behandeling (ofwel operatie) nodig. Zie ook behandeling van de hernia
Bij de operatie van een halshernia wordt de wervelkolom in de hals van onderen benaderd. We moeten dus luchtpijp, slokdarm en grote bloedvaten van de hond opzij schuiven om dan van onderen een gat in de wervel te maken. Via dit gat/sleuf wordt het hernia materaal onder het ruggenmerg weg gepeuterd.
De herstelkans (prognose) van de operatie is veelal gunstig. Wel is de kans op herstel afhankelijk van de duur dat de hond of kat al klachten heeft, de reactie op de gegeven medicatie en de ernst van de klachten.