Katten-AIDS virus (FIV)
Door een succesvol zwerfdierenbeleid en goede diergeneeskundig zorg, komen de virussen FIV en FeLV in Nederland relatief weinig voor. Het blijft echter belangrijk om dieren te testen op deze dodelijke virussen. De kans dat dieren besmet worden moeten we zo klein mogelijk houden.
Kattenaids (FIV)
FIV staat voor Feline Immunodeficiency Virus. Het virus is goed te vergelijken met HIV, de humane variant die (bij de mens) AIDS veroorzaakt. Hoewel HIV en FIV erg op elkaar lijken, kan je als mens niet ziek worden van FIV en als kat niet van HIV.
Kattenaids is besmettelijk voor andere katten
FIV wordt voornamelijk overdragen bij het vechten. Ongecastreerde katers vechten meer en hebben dus een verhoogd risico op het krijgen van dit virus. Het wordt (net als HIV bij de mens) overgedragen bij seksueel contact, door vieze naalden en bloedtransfusies. In tegenstelling tot de mens wordt FIV meestal niet overgedragen van moederkat op kitten.
Symptomen FIV
FIV heeft geen specifieke symptomen. Katten die besmet zijn met het virus kunnen een verminderde weerstand en kanker krijgen.
- In eerste instantie (2-6 maanden na infectie) heeft het dier vage klachten: moe, slechte vacht, koorts, vergrote lymfeknopen.
- In tweede instantie (maanden tot jaren na de infectie) kan de kat afvallen, minder goed eten, blijvende diarree, gebitsproblemen of zweren in de mond krijgen. Ook ontstekingen van de luchtwegen, urinewegen (blaasontsteking) en huid komen vaak voor.
De meest voorkomende kanker veroorzaakt door FIV is maligne lymfoom / leukemie.
Diagnose kattenaids
Een besmetting met FIV stellen we vast met behulp van een bloedtest. De tijd tussen besmetting en een positieve test varieert sterk. Na een experimentele besmetting waren dieren na 2-4 weken positief. Veiligheidshalve houden we 2 maanden aan. Kittens, jonger dan 6 maanden, kunnen antilichamen van hun moeder hebben meegekregen. Bij een positieve test moet de test na 2 maanden worden herhaald. Bij een zwakke sneltest in de dierenkliniek, kan een monster naar het laboratorium worden gestuurd voor een aanvullende test (IFA of Western Blot).
Vaccin tegen kattenaids
Er bestaat geen vaccin tegen kattenaids. Alle katten die buiten komen lopen gevaar FIV te krijgen of zijn een gevaar, als ze FIV hebben.
Wat te doen bij een positieve FIV test
- Behandel de ziekteverschijnselen (indien mogelijk)
- Neem geen nieuwe katten in huis
- Zorg voor een goede weerstand (vaccinatie, goed eten) en zorg ervoor dat uw kat goed gevaccineerd is
- Houdt uw kat binnen. Op die manier is de kans kleiner dat hij een besmettelijke ziekte tegenkomt. Ook kan uw kat geen andere katten besmetten
- Als uw kat in huis vecht met andere katten is afzondering of euthanasie aan te raden