Heeft mijn hond een TIA?
Een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen is de hond de oorzaak van een TIA. De klachten duren, bij de mens, soms maar enkele minuten. Meestal verdwijnen ze binnen 20 minuten (in ieder geval binnen 24 uur). Of TIA’s bij honden voorkomen is onbekend. Er zijn wel ziektes bij de hond bekend waarbij er plotseling een hersenfunctie uitvalt, die zich langzaam (in dagen tot weken) weer (gedeeltelijk) herstelt, zoals hersenbloedingen en herseninfarcten.
Vaak wordt de term TIA of infarct misbruikt voor de redelijk vaak voorkomende ziekte Idiopathisch Vestibulair Syndroom (IVS). Dit is een dramatisch uitziende aandoening die plotseling ontstaat, maar binnen enkele dagen spontaan grotendeels herstelt. Er is geen behandeling nodig.
Idiopathisch Vestibulair Syndroom
IVS is een aandoening van het evenwichtsorgaan. De aandoening komt zowel bij honden als bij katten voor.
Dieren verliezen binnen enkele uren hun evenwicht, houden het ene oor lager dan de andere oor (scheve kopstand), hebben een dronkenmansgang (ataxie), vallen om, zoeken steun, of (in het ergste geval) draaien om hun lengteas naar hun rug en verder.
Andere dieren lopen dwangmatig rondjes, waarbij het lage oor aan de binnenbocht wordt gehouden. Dieren kunnen scheel kijken of hun ogen kunnen heen en weer bewegen (nystagmus).
In het verleden werd de aandoening vaak Geriatrisch vestibulair syndroom genoemd, dus van de oudere patiënt. Omdat de problemen op alle leeftijden kunnen voorkomen, wordt deze naam inmiddels niet meer gebruikt.
Andere evenwichtsstoornissen
Oorzaken van evenwichtsstoornissen zijn ook:
- Te traag werkende schildklier.
- Middenoorontsteking.
- Keelpoliepen.
- Oorzalven.
- Tumor in het middenoor.
- Ziekten van de hersenstam.
Onderzoek bij een evenwichtsstoornis
De volgende onderzoeken kunnen nodig zijn om een IVS en andere problemen aan het evenwichtsorgaan van elkaar te onderscheiden:
- Bloedonderzoek
- Ooronderzoek
- Neusonderzoek
- MRI scan