Kanker bij de kat

Wat is kanker? 

Een lichaam bestaat uit biljoenen cellen (dat zijn 12 nullen). Al deze cellen hebben ieder een eigen taak en ze werken goed samen. Kankercellen zijn zieke cellen. Ze werken niet samen, maar zijn vooral bezig zich te vermenigvuldigen. Er komen zo steeds meer kankercellen, die samen een klont weefsel vormen (tumor) die alleen maar in de weg zit. De kankercellen veroorzaken ziekte doordat ze gezonde cellen hinderen in hun werk of doden. Ook kunnen kankercellen zoveel energie verbruiken, dat er voor gezonde cellen te weinig overblijft.

Waardoor krijgt een kat kanker? 

Elke dag worden miljoenen cellen in het lichaam vervangen. Dit kan zijn in het kader van het normale onderhoud, maar ook vanwege herstel van wondjes.
Bij dit proces wordt één cel gedeeld tot twee cellen. Het erfelijk materiaal van de eerste cel (het DNA) wordt gekopieerd.

Soms wordt een klein stukje DNA fout gekopieerd. In de meeste gevallen gaat deze cel met afwijkend DNA dood en wordt die vervangen door een gezonde cel. Als de cel met het foute DNA blijft leven en zich ook gaat delen, kan de kat kanker krijgen.

Er zijn stoffen die de kans op het krijgen van kanker vergroten. Denk hierbij aan roken, asbest of aangebrand eten. Ook (röntgen) straling vergroot de kans op kanker. Maar ook katten die erg gezond leven kunnen kanker krijgen.

Rasgebonden of erfelijke kanker 

Als het foute DNA ook in geslachtscellen (zaad- en eicellen) zit, is de kanker mogelijk erfelijk. Een dier hoeft zelf (nog) geen kanker te hebben, maar kan wel de aanleg om deze ziekte te krijgen doorgeven aan zijn of haar nageslacht.

Als dit dier veel nakomelingen krijgt, bijvoorbeeld als hij kampioen is in een show, kunnen veel katten van hetzelfde ras dezelfde gevoeligheid hebben om deze kanker te krijgen. Er is dan sprake van een rasgebonden of erfelijke vorm van kanker.

Maligne lymfoom in de neus zien we vaker bij de Siamees dan bij andere kattenrassen.

Erfelijke vormen van kanker lijken bij katten minder vaak voor te komen dan bij honden.

Besmettelijke kanker: FIV en FeLV 

De virussen FIV (katten-AIDS) en FeLV (katten leukemievirus) kunnen bij de kat kanker veroorzaken.

Beide virussen kunnen via (bijt-)wonden, seksuele contacten en vieze naalden en bloedtransfusies worden overgebracht. FeLV kan zelfs via normaal contact worden overgebracht.

Om verspreiding van deze virussen te voorkomen, zullen dierenartsen adviseren besmette dieren binnen te houden.

Wat is het verschil tussen goedaardige- en kwaadaardige kanker? 

Zowel goedaardige als kwaadaardige kanker kunnen vaak goed behandeld worden.

Goedaardige tumoren verspreiden zich niet, maar kunnen wel groeien.

Kwaadaardige kanker groeit vaak snel en kan zich verspreiden. Dat kan in aangrenzende weefsel, maar ook richting lymfeknopen, longen, lever, botten of andere organen. We noemen dit uitzaaien.

Als een tumor zich uitzaait, laat een microscopisch klein stukje weefsel los. Het stukje weefsel stroomt met weefselvocht (lymfe) of bloed mee het lichaam door. Op de plek waar het stukje weefsel vastloopt, kunnen nieuwe tumoren groeien. Bij het ontdekken van een tumor kunnen deze uitzaaiingen soms nog microscopisch klein zijn.

CT scan afbeelding van een kat met uitzaaiingen in de longen, dit is zichtbaar als de vele kleine knobbeltjes in het donkere weefsel (de longen).

De meest voorkomende symptomen van kanker bij de kat zijn 

 • Abnormale diktes (een gezwel)
 • Afvallen / afwijkende eetlust
 • Benauwdheid of hoesten
 • Snotteren bij een neustumor
 • Meer slapen
 • Pijn
 • Kreupelheid of stijfheid
 • Bloedarmoede
 • Wonden die niet genezen
 • Bloedverlies of uitvloeiing
 • Afwijkende geur

Wat is de behandeling van kanker bij de kat?

De behandeling verschilt per kankersoort. Kanker kan behandeld worden met een operatie, hormoontherapie, chemotherapie of bestraling. Immunotherapie is in de diergeneeskunde in opkomst. Lymfklierkanker kunnen we ook behandelen met enzymtherapie?.

In sommige gevallen kan uw dierenarts verschillende behandelopties voorleggen. Een tumor kan bijvoorbeeld worden geopereerd of bestraald. In andere gevallen worden behandelingen gecombineerd. Na een operatie is bijvoorbeeld chemotherapie mogelijk om de groei van uitzaaiingen te vertragen.

Moet een dier met kanker een speciaal dieet? 

Gezond eten kan de kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker verkleinen. Als een kat kanker heeft, is het belangrijk dat hij voldoende eet om genoeg energie, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Elk compleet dieet voldoet.

Wat kan het Medisch Centrum voor Dieren voor u betekenen? 

Het MCD onderzoekt en behandelt veel patiënten met kanker.
Deze dieren worden verwezen omdat we:

 • Speciale apparatuur hebben (CT scanMRI, scan, een krachtige röntgen, een specialistisch echo apparaat en mogelijkheid voor het uitvoeren van een endoscopie).
 • Gespecialiseerde chirurgen en orthopeden in huis hebben met veel ervaring in minder vaak voorkomende ingrepen.
 • Veel ervaring hebben met chemotherapie en behandeling met enzymen (Oncaspar).
 • Een goede relatie hebben met de bestralingsafdeling van de Universiteit Utrecht.
 • Een eerlijk advies geven over de beste behandeling en het ook zeggen als we vinden dat u beter niet kunt starten met een behandeling.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland