Botbreuk behandeling met externe fixateur
Een van de manieren om een gebroken bot te repareren, is het gebruiken van een buitenboord fixatie ofwel externe fixateur. Tijdens deze operatie zetten we de gebroken botten in de goede stand, waarna pennen door de huid en het bot worden geboord. Als het bot voldoende is hersteld, halen we deze metalen ‘buitenboord’ constructie weer weg. Voor het dier is deze behandeling minder comfortabel dan de plaat met schroeven. U zult ook zeker wekelijks bij de dierenarts het verband moeten laten wisselen. Net als bij de andere behandelingen van de botbreuk geldt hier een strikte rust in de nabehandeling.
Externe fixateur
Een van de manieren om een gebroken bot te repareren, is het gebruiken van een buitenboord fixatie ofwel externe fixateur. Tijdens deze operatie wordt het gebroken bot in de goede stand bij elkaar gezet. Daarna worden de pennen door de huid en door het bot heen worden geboord. Omdat de pennen zowel boven als onder de breuk zitten, en daar met elkaar worden verbonden, kan het bot daarna weer in de goede stand genezen en aan elkaar groeien.
Plaatsen van een externe fixateur kan bijvoorbeeld bij een gebroken poot, een gebroken wervel of een gebroken kaak. Dit kan met een ringconstructie (ilizarow ringfixator), een metalen pen waar de pennen met klosjes aan de buitenkant worden verbonden (Kirschner Ehmer fixatie) of een fixatie waarbij de pennen met kunsthars aan elkaar gefixeerd zijn.
Deze drie figuren laten zien hoe de pennen door het been gaan en aan de buitenzijde aan elkaar worden verbonden. Soms met een bijzondere ringconstructie (ilizarow ringfixater) of met een metalen dikke pen waar de pennen met klosjes aan de buitenzijde worden verbonden. Deze wijze van fixatie wordt een Kirschner Ehmer fixatie genoemd. De afbeelding aan de rechter zijde laat een fixatie zien waarbij de pennen met kunsthars aan elkaar gefixeerd zijn.
Voordelen en nadelen
Het grote voordeel van de externe fixateur dat het verwijderen van de fixatie heel makkelijk gaat, zodra de breuk is genezen. Dit in tegenstelling tot een plaat en schroef die in de patiënt blijven zitten. Als die verwijderd moeten worden, bijvoorbeeld bij complicaties, moet het dier nogmaals worden geopereerd.
De kosten van de behandeling van de botbreuk met een externe fixateur zijn vaak minder dan wanneer een breuk geneest met een plaat en schroeven. Wel zijn bij deze behandeling meer verbandwissels nodig, is extra zorg vereist om een infectie te voorkomen en moet de externe fixateur na genezing van het bot weer verwijderd worden.
Het nadeel van het behandelen van de botbreuk met een externe fixateur is dat dit een intensieve nazorg behoeft. Het verband zal bijvoorbeeld wekelijks verwisseld moeten worden door de dierenarts om het infectierisico zo laag mogelijk te houden. Als er een infectie ontstaat, kan dit grote gevolgen hebben.
Kat Kaka tijdens een van de verbandwissels. Deze kat heeft twee achterpoten in externe fixateurs wegens botbreuken. Na de revalidatie verwijderen we de fixateurs.
De pennen door de huid en door het bot kunnen soms wat irritatie opleveren. Voor de hond of kat is deze behandeling van de botbreuk dus minder comfortabel dan de botfixatie door platen, schroeven of pennen.
De keuze is dan ook aan de eigenaar, maar uiteraard zullen de orthopeden van het Medisch Centrum voor Dieren u goed voorlichten over alle mogelijke behandelingen voor uw dier en alle voor- en nadelen.
Nabehandeling
Bij de behandeling van elke botbreuk geldt dat de hond of kat rust moet krijgen. Na de operatie met een externe fixateur ook. Bij mensen worden krukken meegegeven of een mitella en het advies om rust te houden. Bij de hond of kat gaat dit helaas niet zo eenvoudig en dus is het nodig om het huisdier met een gebroken poot of andere breuk benchrust te geven. Dit houdt in dat het dier zo rustig mogelijk in een kooi of bench moet blijven. Veel eigenaren zien hier erg tegenop en dat is begrijpelijk. Als u zich hier zorgen over maakt, laat ons dat gerust weten. Kijk voor onze tips op mijn hond moet in de bench.
Daarnaast vraagt de genezing van een botbreuk met een externe fixateur om een intensieve nazorg. Meestal houdt dit in dat u eens per 7-10 dagen bij de dierenarts langs moet, maar het kan voorkomen dat het vaker nodig is. Dit alles is nodig om de kans op infectie te beperken.
Deze hond heeft een externe fixateur om zijn gebroken heiligbeen te laten herstellen. Na de revalidatie is de fixateur weer verwijderd.