Pimobendan ( Vetmedin ®, Cardisure ®)

Pimobendan is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij specifieke hartproblemen bij de hond:

 • Kleine honden (tot 15kg) is dat mitralis insufficiëntie (MI). Deze honden hebben vaak al enkele jaren een duidelijke hartruis.
 • Bij grote honden is pimobendan geregistreerd voor dilatatieve cardiomyopathie (DCM) een ziekte die vaak pas aan het licht komt als de honden ziekteverschijnselen gaan vertonen. Een hartruis of hartritmestoornis kan een eerste aanwijzing zijn van een hartspierziekte.

Pimobendan zorgt ervoor dat honden met een vergroot hart langer klachtenvrij blijven. Bij honden met hartfalen (vocht in de longen) verminderen de ziekteverschijnselen. Honden die voor deze indicaties behandeld zijn, leven daardoor langer.

Bij honden waarbij het hart niet vergroot is, honden met een andere hartziekte dan MI of DCM en bij katten zijn de voordelen van pimobendan niet bewezen.

Pimobendan en kleine hond

Veel kleine honden (de hond weegt minder dan 15kg) krijgen als ze ouder worden een hartruis. In veel gevallen wordt de hartruis veroorzaakt door een lekke klep tussen de linker boezem en kamer (MI), maar er kan ook een andere oorzaak zijn voor hartruis.

Een deel van de honden met een hartruis krijgt nooit last van deze lekkende klep. Bij een ander deel van de honden is de lekkage zo ernstig dat het hart gaat slijten, het hart wordt groter, en uiteindelijk ontstaat hartfalen: er is sprake van longoedeem (vocht in de longen) of het dier overlijdt.

Bij dieren met MI met een vergroot hart en/of hartfalen kunnen wij pimobendan voorschrijven.

Wanneer starten met Pimobendan?

Om te starten met Pimobendan, moet eerst vastgesteld zijn dat:

 • uw hond MI heeft.
 • het hart vergroot is en/of
 • er sprake is van hartfalen (“vocht in de longen”)

In de meeste gevallen gaat het om een hond van 7 tot 11 jaar oud met een duidelijke hartruis (3/6).

 • Een echo is de meest betrouwbare manier om aan te tonen dat het hart vergroot is.
 • Vocht in de longen is het best te zien op een röntgenfoto.

Opmerking: In de bijsluiter van Vetmedin® staat dat het medicijn pas wordt voorgeschreven bij hartfalen. De Epic studie (oktober 2016) heeft aangetoond dat het beter is om eerder te starten, namelijk op het moment dat het hart vergroot is. 

Levensverwachting zonder Pimobendan?

Hart niet vergroot

: Veel honden met MI krijgen nooit last van hartfalen. Bij deze honden in pimobendan niet geïndiceerd.

Hart vergroot: Zodra het hart vergroot is, is de kans dat de hond hartfalen krijgt groot. Uit verschillende studies blijkt dat:

 • Sommige honden krijgen binnen een week problemen.
 • 50% van de honden ontwikkelt binnen twee jaar hartfalen.
 • 75% van de honden heeft binnen 3 jaar hartfalen.
 • Andere honden zijn na 4 jaar nog steeds klachtenvrij.

Hartfalen:

zodra er sprake is van hartfalen (vocht in de longen) moet de patiënt medicijnen krijgen. Zonder medicijnen overlijdt de hond.

Levensverwachting met Pimobendan?

Hart vergroot:

Als wij pimobendan starten zodra vast staat dat het hart vergroot is door MI, heeft 50% van de honden na 3 jaar en 4 maanden nog geen hartfalen ontwikkeld. Dat is een forse tijdswinst ten opzichte van de honden die niet behandeld worden (15 maanden langer) (Epic studie).

Het verschil tussen individuen is hier echter ook groot. Er zijn honden die vlak na het starten van de pimobendan al hartfalen ontwikkelen. Er zijn ook honden die veel langer klachtenvrij zijn.

Hartfalen: Als een hond pimobendan en plasmedicatie krijgt als er sprake is van hartfalen lukt het bij de helft van de honden om de problemen nog 8 tot 9 maanden onder controle te houden (Quest studie).

Pimobendan met andere hartmedicijnen

Hart vergroot:

Pimobendan is het enige medicijn waarvan is bewezen dat het hartfalen kan uitstellen. Andere medicijnen zijn meestal niet zinvol.

Hartfalen: Zodra er sprake is van hartfalen, is het nodig om naast pimobendan plaspillen toe te voegen. Ook als een hond hartritmestoornissen ontwikkelt, is aanvullende hartmedicatie mogelijk nodig. Veel cardiologen combineren deze hartmedicijnen met een ACE remmer (zoals Fortekor® of Benakor®), maar er zijn nog geen betrouwbare studies die bewijzen dat combineren zinvol is. Hopelijk gaat de Valve studie meer informatie geven (wordt in 2017 verwacht).

Kosten Pimobendan.

Pimobendan is geen goedkoop medicijn. Het is daarom goed om pas te starten met een behandeling als het hart vergroot is.

“Ik heb weinig geld, maar ik wil niet dat mijn hond lijdt”

Als deze uitspraak het beste bij u past, is het mogelijk pimobendan en andere hartmedicatie pas te starten als uw hond last krijgt van hartfalen (vocht in de longen).

“Ik wil dat mijn hond zo lang mogelijk leeft en zo weinig mogelijk klachten heeft.”

Het is bewezen dat de gemiddelde hond met een vergroot hart door MI krijgt langer klachtenvrij is en langer leeft als hij pimobendan krijgt. Als u in staat bent om de kosten van dit medicijn te dragen, mogelijk gedurende meerdere jaren, is het raadzaam om dit medicijn te geven voordat hartfalen optreedt.

Is Pimobendan veilig?

Vergeleken met honden in de placebo groep werden in de Epic studie geen ernstige bijwerkingen gezien.

Herhalen echo

De meest betrouwbare methode om de grootte van het hart vast te stellen is een echo.

Omdat het hart in de loop van de tijd verslechtert, raden wij aan een echo jaarlijks te herhalen tot het hart vergroot is.

Als het hart vergroot is, is het herhalen van de hartecho vaak niet nodig.

Pimobendan en grote hond

Dilatatieve cardiomyopathie (DCM) is een hartspierziekte van grote honden en de Cocker Spaniel. Het hart bij deze dieren is sterk vergroot en het hart pompt per hartslag slechts weinig bloed weg.

Honden met DCM hebben vaak een snelle hartslag en regelmatig hartritmestoornissen. Soms is een hartruis of een gallopritme te horen.

Pimobendan bij Dobermann Pinscher

Als een Dobermann bij de dierenarts wordt aangeboden met hartfalen ten gevolge van DCM, leeft de helft van de honden nog na 2,5 maand.

Preventief starten: Als Pimobendan gestart wordt nadat is vastgesteld dat het hart niet meer goed pompt, is de helft van de honden was na 20 maanden nog in leven. Bij de controlegroep is de helft van de honden nog na 15 maanden (Protect studie).

Pimobendan bij Ierse Wolfshond

Uit een vergelijkbare studie bij de Ierse Wolfshond bleek ook dat Pimobendan een verlenging (50% van de honden heeft na 5,5 jaar nog geen klachten versus 2,3 jaar zonder medicijnen) gaf tot het moment dat de honden hartfalen ontwikkelden (vocht in de longen of plots overlijden) (studie)

Pimobendan bij DCM bij andere rassen

Er wordt op dit moment gewerkt aan een onderzoek (Shield studie) naar het preventief gebruik van pimobendan bij andere hondenrassen met DCM. Het is niet bekend wanneer publicatie van deze studie zal plaatsvinden.

Pimobendan bij de kat

Hoewel Pimobendan door sommige dierenartsen wordt voorgeschreven bij katten met hartfalen, is er op dit moment nog geen gepubliceerd bewijs dat deze behandeling zinvol is (zie Vetmedin studies)

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland