Buikpijn bij de hond

Iedereen heeft wel eens buikpijn. De hormonale cyclus en maag-darmklachten zijn de meest voorkomende oorzaken.

Als mens ga je met buikpijn op de bank liggen, benen opgetrokken, kleedje over je heen getrokken, mogelijk een pijnstiller, eventueel naar het toilet en je wacht…. Als de pijn erger is dan normaal, als het niet overgaat, als je koorts krijgt, of als de buikpijn te vaak terugkeert, ga je naar je dokter.

Röntgenfoto van hond met buikpijn door een verstopping.
Deze hond at te veel botten en heeft nu buikpijn (verstopping)

Symptomen buikpijn bij de hond

Bij aanvallen van flinke buikpijn zie je vaak een aangespannen buik, opgebolde rug, poten iets te veel onder het lichaam. Soms neemt een hond met buikpijn de zo genaamde bidhouding aan: het dier houdt de kop laag, voorpoten gestrekt en de kont omhoog. Dieren met buikpijn kunnen kreunen en katten kunnen zelfs blazen naar hun eigen buik. Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen.

Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting/diarree.

Rugpijn is soms moeilijk te onderscheiden van buikpijn.

Oorzaak buikpijn bij de hond

Buikpijn kan worden veroorzaakt door een:

Eenmalige milde klachten genezen vaak vanzelf. Als uw hond ook last heeft van braken of diarree is afwachten soms een optie. Bij dieren met meer dan milde klachten raden we aan contact te zoeken met een dierenarts.

Aspirine bij buikpijn bij de hond

Alle pijnstillers van het aspirinetype (zogenaamde NSAID’s) hebben als bijwerking dat ze maagdarmklachten, maag- en darmzweren kunnen geven en de nieren kunnen beschadigen.

Bij buikpijn moeten ze dus terughoudend worden voorgeschreven. De nieuwste varianten uit deze groep geven in theorie minder bijwerkingen. Toch blijft het oppassen bij honden met maagdarmklachten en buikpijn.

Voorbeelden van dit soort pijnstillers zijn Rimadyl® (Carprodyl®, Carprofen®) Metacam® (Meloxivet®, Meloxidyl®), Previcox®, Trocoxil® en Onsior®.

Andere pijnstillende medicijnen

Pijnstillers van het opiatentype (zoals buprenorfine en tramadol) worden soms gebruikt bij buikpijn. Deze middelen hebben echter mogelijk vervelende bijwerkingen op het maagdarmkanaal: misselijkheid, braken en obstipatie (verstopping).

  • Buscopan® laat de darmen, galwegen en urinewegen ontspannen en geeft op die manier verlichting van buikkrampen. Depillen werken bij honden niet goed. Bij buikpijn heeft een injectie of een zetpil de voorkeur, die werken wel. De bijwerkingen van Buscopan® zijn o.a. een droge mond en keel en een snellere hartslag. Omdat Buscopan® de darmen ”stillegt”, worden virussen, bacteriën en parasieten niet afgevoerd. Bij verkeerd gebruik kan het middel de klachten verergeren.
  • Propanthelineis een ander middel dat bij buikpijn bij de hond gegeven kan worden.
  • Het antibraakmiddel Cerenia®heeft ook buikpijnstillende werking.
  • Bij problemen van de maag en het eerste deel van de dunne darm, kunnen maagzuurremmers pijnstilling geven. Voor honden is alleen cimetidine (Zitac®) geregistreerd. Soms worden middelen gebruikt die voor mensen zijn geregistreerd, zoals famotidine en omeprazol. Maagzuurremmers hebben braken en diarree als mogelijke bijwerkingen. Maagzuurremmers worden meestal pas voorgeschreven als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een maagontsteking.

Onderzoek bij honden met buikpijn

Verder onderzoek is aan te raden als de buikpijn:

  • niet verdwijnt
  • steeds erger wordt
  • steeds terugkeert

Bij dieren met een voedselovergevoeligheid verdwijnen de problemen na het starten met een hypoallergeen dieet. Als dat niet het geval is, zijn bloedonderzoek, een echo en/of endoscopie vaak de volgende stappen.


Endoscopie: inwendig onderzoek van maag en darmen

Afspraak maken?

Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren worden jaarlijks honderden dieren onderzocht en behandeld vanwege chronische of terugkerende maagdarmproblemen. Vraag uw dierenarts om een verwijzing en neem contact met ons op als uw dier verdacht wordt van een voedselovergevoeligheid. Wij helpen u graag verder.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/ All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.