Medicijnen en artrose hond

Medicatie is ook een onderdeel van de gemiddelde behandeling van een hond met artrose. We proberen het medicijn gebruik te minimaliseren maar soms is het gewoon niet mogelijk zonder. Honden met artrose klachten hebben pijn aan de aangedane gewrichten, waardoor lopen en opstaan zeer doet. Het geven van een pijnstillende en soms ook ontstekingsremmende medicatie kan pijn verminderen en levensvreugde vergroten.

Tot voor een aantal jaren terug bestond de pijnstillende medicatie alleen uit het geven van zogenaamde NSAID (Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Een NSAID onderdrukt de productie van stoffen die ontsteking  en pijn veroorzaken in een versleten gewricht. Het is effectieve medicatie, maar zoals bij elk medicijn kleven er ook bijwerkingen aan.

Nieuw fundamenteel onderzoek over hoe pijn in gewrichten ontstaat maar ook hoe de ontsteking in gewrichten zicht ontwikkeld heeft 2 nieuwe aangrijpingspunten opgeleverd om honden met artrose te behandelen.

De EP4 antagonisten en de anti NGF, het mooie van deze medicatie is dat ze een andere manier van werken hebben dan de NSAID en daardoor minder of bijna geen andere bijwerkingen hebben.

EP4 antagonisten

In een gewricht met artrose vinden er diverse processen plaats die aan de ene kant pijn tot gevolg hebben en aan de andere kant de reactie in het gewricht, “de ontsteking”, versterken. Deze reacties worden veelal onderhouden door ontstekingsstoffen, geproduceerd door het eigen lichaam. Uiteindelijk hechten die stofjes zich aan de celwand van diverse cellen en daardoor wordt er pijn geregistreerd en wordt de ontsteking aangewakkerd. De zogeheten piprants  zijn medicijnen die zich hechten op de plek op de celwand waar anders de ontstekingsstoffen hechten en dus hun werking hebben. Doordat de piprant nu al op de celwand zit kan de ontstekingsstof zich niet meer hechten en daardoor is er dan ook geen reactie in de cel. In dit geval dus minder ontstekingsreactie en minder pijn gewaarwording. Deze werking maakt dit medicijn dus uitermate geschikt voor de behandeling van artrose.

Werking

Middels onderzoek is aangetoond dat dit medicijneffectief is (vergelijkbaar met een NSAID’S). Helaas gaan niet alle patiënten er beter van functioneren. Mocht jouw hond dit medicament krijgen en niet binnen 7-14 dagen na het geven substantieel beter gaan functioneren dan moet er overleg plaats vinden met degene die het heeft voorgeschreven. Waarschijnlijk moet er dan naar andere behandeling gezocht worden.

Bijwerkingen

Helaas kent dit medicijn ook bijwerkingen. In een heel klein deel van de honden die deze medicatie toegediend krijgen zien we iets zachte ontlasting tot diarree, heel soms braken en ook soms verminderde eetlust.

In een nog kleiner percentage zien we bijwerkingen in het bloed met iets verhoogde lever- en nierwaarden. Maar al met al lijkt deze medicijngroep minder ernstige bijwerkingen te hebben dan de klassieke NSAID’s.

Anti NGF

Een andere belangrijke ontdekking van de onderzoekers was dat er een stofje vrijkomt in artrotische gewrichten, dit stofje heet “nerve growth factor” afgekort als NGF. Dit NGF blijkt een belangrijke rol te hebben in processen rondom pijngewaarwording, aanmaak van nieuwe pijnzenuwen in artrose gewrichten en ook in de ontstekingsprocessen in het artrotische gewricht.

Zoals u misschien wel weet hebben we een afweersysteem in ons lichaam en dit zit ook in uw huisdier. Door middel van een afweer reactie kunnen we indringers als virussen en bacteriën verslaan. Dit doen we onder andere met afweerstoffen. Deze afweerstoffen herkennen bepaalde type stoffen en hechten zich hieraan waardoor een dergelijk stofje geen werking meer heeft en bovenal ook wordt opgeruimd door ons lichaam. Nu is er een heel innovatieve antistof ontwikkeld in het laboratorium en dat is een antistof tegen NGF. Hiermee wordt NGF dus uitgeschakeld en kan het zijn werking niet meer uitvoeren. Daardoor ervaart een hond die dit middel toegediend krijgt minder pijn en ook de onstekingsprocessen die er zijn worden daardoor geremd.

Werking

Het blijkt dat deze stof even effectief is als een van de meest gebruikte NSAID’s en als de EP4 antagonisten. Voordeel is dat deze stof maar 1 maal per maand hoeft te worden toegediend en daarmee hoeft u als eigenaar niet dagelijks aan medicatie te denken. De werking van deze antistoffen is meestal binnen 7-14 dagen zichtbaar. Het medicijn wordt toegediend per injectie.

Bijwerkingen

Voor zover bekend zijn er niet of nauwelijks bijwerkingen, enige roodheid en irritatie op de plek van inspuiten is er in een klein percentage maar verder geen bijwerkingen beschreven. Het is dus een uiterst effectieve therapie met eigenlijk geen bijwerkingen.

Dit medicijn mag niet gegeven worden aan dieren die nog in de groei zitten (jonger dan 1 jaar) omdat in deze dieren NGF ook verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Ook mag dit middel niet voorgeschreven worden in combinatie met een NSAID. Dit omdat er een vermoeden bestaat dat dit wel zou kunnen leiden tot bijwerkingen. Advies is  om NSAID’s maximaal tot 14 dagen te geven na injectie. Dit is ook de gemiddelde inwerkingstijd van het medicijn.

NSAID’S


Over dit onderdeel van de behandeling van artrose heerst veel onbegrip en controverse. Er wordt soms gedacht dat de hond door het onderdrukken van de pijn, het gewricht gaat overbelasten. Dit is niet waar. Uit onderzoek blijkt dat een bepaald type NSAID’s zelfs een kraakbeenherstellende werking heeft.

Daarnaast zijn wij van mening dat de kwaliteit van een dierenleven belangrijker is dan de kwantiteit, ofwel de leeftijd. Honden en katten hebben namelijk geen idee over toekomst en horen daarom zo veel mogelijk pijnvrij te leven.

Ook van NSAID-therapie is middels goed wetenschappelijk onderzoek (dubbelblind met objectieve parameters zoals force plate onderzoek) aangetoond dat, mits in de goede dosering, honden objectief beter gaan lopen.

Bijwerkingen

Honden kunnen bijwerkingen hebben van deze medicatie. Meestal treden ze op in de eerste dagen dat deze medicatie wordt gegeven. Sommige honden gaan braken, of krijgen diarree. Dan kan het beste in overleg met de dierenarts gestopt worden met de NSAID’s. Als de hond bloed gaat braken of bloederige diarree krijgt dan moet niet alleen gestopt worden met de medicatie maar moet er ook een aanvullende behandeling worden ingezet. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts.

Als een hond niet tegen een NSAID kan dan zijn er nog wel andere pijnstillende medicijnen. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Daarnaast kan het zinvol zijn om u te laten verwijzen naar de artrosepoli van de afdeling Orthopedie van het MCD. Er zijn namelijk nog meer behandelmethoden.

Nadeel van de NSAID’s is dat ze vaak dagelijks 1 of 2 maal ingegeven moeten worden. Dit heeft (blijkt uit wetenschappelijk onderzoek) een groot nadeel. Ruim 50% van de eigenaren van honden met artrose zijn zoals dat heet ‘therapie ontrouw’. Dat wil zeggen, ze geven de medicatie niet dagelijks of erger nog ze stoppen soms hele perioden.

De industrie heeft nu een NSAID op de markt gebracht die slechts 1x per maand gegeven hoeft te worden (productnaam: Trocoxil). Hiermee neemt de therapie trouw toe. Er kleeft echter één heel belangrijk nadeel aan deze medicatie. Krijgt een hond bijwerkingen, dan kan er niet gestopt worden met de medicatie (het zit namelijk al voor 1 maand in de hond). Dit kan dan verstrekkende gevolgen hebben. Laat u dus goed voorlichten door uw dierenarts voor u overweegt deze medicatie te gebruiken, het is gemakkelijk, maar er zijn dus ook nadelen.

Artrose behandeling

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten