Help je huisdier de zomer door

Gevaren voor onze huisdieren liggen op de loer tijdens zomermaanden

We zijn dol op de zomer! Heerlijk in korte broek, met een handdoekje op het gras of lekker afkoelen in het buitenzwembad. Voeg daar een verkoelend drankje, klodder zonnebrand en een parasol aan toe en wij komen de hete zomerdagen wel door. Maar voor onze huisdieren ligt dat net even anders. Ze doen niet zo makkelijk hun ‘jasje’ uit, hebben geen tropenrooster en zijn volledig van ons afhankelijk als het gaat om bescherming tegen de felle zon en de hitte. Aan huisdiereigenaren dus de belangrijke taak tijdens de zomer wat extra aandacht te schenken aan het welzijn hun dier. Met deze tips en adviezen zit jij in ieder geval goed!

    1. Bescherm de voetzooltjes

      Met het mooie weer is het verleidelijk om te gaan wandelen of fietsen met je hond. Maar pas op, want het asfalt kan erg heet worden in de zon. Dit kan leiden tot fikse brandwonden aan de pootjes, soms al binnen één minuut! Controleer dus voor vertrek of het asfalt en de stoep niet te warm zijn. Trek eventueel beschermende schoentjes aan, wandel over gras of door het bos, of ga extra vroeg op pad wanneer het nog koel is buiten.

    2. Bescherm je huisdier ook op vakantie

      Een goede voorbereiding is het halve werk! Zo moeten dieren gechipt en gevaccineerd zijn als ze de grens overgaan. In het zuiden van Europa, maar tegenwoordig ook dichter bij huis, komen insecten voor die besmettelijke ziekten kunnen overdragen. Zorg voor goede bescherming door middel van bijvoorbeeld een anti parasitaire halsband of een anti parasitair middel. Het duurt vaak enkele dagen voordat de middelen volledig beschermen. Ook moet je een Europees dierenpaspoort hebben. En vergeet niet om eigen voer, medicijnen en een EHBO-doos mee te nemen. Misschien is jouw huisdier wel wagenziek en moet je daar de nodige voorbereidingen voor treffen. Wist je trouwens dat sommige hondenrassen in onder meer Frankrijk en Spanje alleen onder zeer strenge voorwaarden het land in mogen? Ga dus goed voorbereid op pad.

    3. Veilige plons

      Een verkoelende plons op een snikhete dag is niet verkeerd. Maar kijk ook goed naar de conditie van het water. Zo vormen blauwalgen met name een probleem in juli, augustus en september, als de watertemperatuur 20°C of meer is. Blauwalgen kun je herkennen als een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. De blauwe kleur wordt pas zichtbaar als de algen afsterven. Dieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van besmet water. Ook botulisme is een gevaar voor onze zwemmende viervoeters, ze worden ziek na het aanvreten van een besmette vis of drinken van besmet water. Naast de waterconditie, moet je ook alert zijn op andere gevaren. Kijk of er geen boten dicht langs de kant varen en probeer te voorkomen dat je hond in de buurt van vissers zwemt. Toch aan de haak geslagen door een visser, dan is het belangrijk dat de haak wordt verwijderd en de wond ontsmet. Lukt het je niet om de haak te verwijderen? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts. We willen ten slotte niet dat de wond gaat ontsteken.

    4. Vermijd plaagplanten en de processierups

      Koel genoeg voor een fijne zomerwandeling? Let vooral in een onbekende omgeving op onaangename groene verrassingen. Als je de tijdelijke omgeving checkt op plaagplanten zoals grasaren, distels, de berenklauw en kleefkruid, kan dat veel ellende voorkomen. Want je wil niet de rest van je vakantie de kleefballetjes uit de vacht van je hond plukken! Is je hond gezond het hoge gras in gelopen en er heftig niezend weer uitgekomen, dan is het waarschijnlijk dat hij een grasaar in zijn neus heeft gekregen. In de meeste gevallen is de hulp van een dierenarts nodig om het vreemde voorwerp uit de neus te halen. Als je niets doet neemt het niezen af, maar verdwijnt niet helemaal. Na enkele dagen krijgt je hond een snotneus. De snotneus blijft, tot het vreemde voorwerp is verwijderd. Naast de plaagplanten is er deze zomer nog een andere natuurdreiging: de processierups. Zo zien honden de uit de boom gevallen nesten nog wel eens aan voor een bal. Als ze deze in de bek hebben gehad, is het van belang zo snel mogelijk langdurig te spoelen met water. Dat kan zeer pijnlijk zijn en vindt soms plaats onder narcose. Daarnaast is het belangrijk om de hond te behandelen met antihistaminicum en steroïden om allergieklachten te bestrijden. Alleen spoelen is niet voldoende. Andere symptomen die kunnen opspelen nadat je dier in aanraking is geweest met de processierups variëren van benauwdheid en rode plekken tot in shock raken en zelfs overlijden.

    5. De juiste zonbescherming

      We smeren grondig met zonnebrandmiddelen om onszelf te beschermen tegen die krachtige uv-stralen. Maar vergeet niet de kwetsbare huid van je dier ook te beschermen tegen de zon. Dieren met een korte, witte vacht lopen het meeste risico. De neusrug, oorschelpen, buik en liezen raken het snelst verbrand. Beperk directe blootstelling aan zonlicht bij de risicogroepen, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Gebruik een zonnebrand voor de gevoelige plekken. Er zijn speciale zonnebrandmiddelen voor dieren, want niet alle middelen zijn veilig.

    6. Satéprikker en andere gevaren op de barbecue

      Niets leuker dan een zomerse dag afsluiten met een barbecue. Met vrienden, familie én de hond lekker los in de tuin, want die hoort er helemaal bij. Het is voor je hond al moeilijk om de verleiding te weerstaan en de geuren van al dat lekkers te negeren. Dus als je eventjes de andere kant op kijkt pakt hij snel een satéprikker van het bord. Net op het moment dat je het af wilt pakken, slikt hij het door. En nu? Zal dat wel goedkomen? Of toch even de dierenarts bellen? Natuurlijk bel je dan de dierenarts. Een satéprikker is levensgevaarlijk. De scherpe punt kan slokdarm, maag en darmen ernstig beschadigen. De internisten van het MCD verwijderen in de zomer heel vaak bij honden (en katten!) satéprikkers door middel van endoscopie. Als dit niet lukt, omdat de prikker al ergens doorheen geprikt is, moet de prikker chirurgisch verwijderd worden. Daarom; wees voorzichtig met barbecueën in het bijzijn van je hond. En helaas geldt dit niet alleen voor de satéprikkers, maar ook voor cocktailprikkers, ijsstokjes en stukken bot.

    7. Oververhitting

      De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38.0 tot 39.0 °C. In een warme omgeving zoals een geparkeerde auto in de zon of in de volle zon op het strand kan deze waarde snel 0,5 tot 1,0 °C stijgen. Bij oververhitting kan het lichaam de warmte niet goed kwijt. Je hond wil graag afkoelen, maar het lukt niet! Als de temperatuur te hoog wordt (> 41 °C), kunnen organen als het hart, de lever, hersenen en de nieren beschadigd raken. De hond moet in zo’n geval zo snel mogelijk afkoelen en met spoed naar een dierenarts. Wat kan je zelf doen in geval van oververhitting?

      • Schaduw: haal de hond uit de zon of uit de warme auto en leg hem in de schaduw.
      • Rust: gun de hond rust. Als hij nu gaat lopen of rennen zal de temperatuur verder stijgen.
      • Water: laat je hond water drinken met een normale temperatuur (geen ijswater). Door het water zal uw hond van binnenuit afkoelen. Ook verliest uw hond veel vocht bij het hijgen.
      • Strand: zorg dat uw hond geen zeewater drinkt. Dit geeft meer schade dan het goed doet.
      • Pootjebaden / zwemmen: laat, indien mogelijk, de hond in het water liggen/zwemmen. Neem hier ruim de tijd voor.
      • Tocht: droog je hond niet af, dek de natte hond niet af met een handdoek en laat de hond op de tocht liggen.

 

Zo, nu jij weet waar je op moet letten, komt jouw huisdier de zomer helemaal veilig door. We wensen alle dieren en hun baasjes een rustige en fijne zomer. En als er toch iets mis gaat, staan we voor jullie klaar!

Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.