Botbreuk bij de hond en kat

Gebroken botten komen helaas veel voor bij honden en katten. Bij de afdeling Orthopedie zien wij zo’n 400 dieren met een botbreuk per jaar. Veelal gaat het om een gebroken poot, gebroken bekken of gebroken heup maar ook botbreuken van de wervelkolom of schedel komen voor. De beste behandeling is meestal een operatie, maar er zijn soms ook andere opties. Natuurlijk adviseren onze dierenartsen u uitgebreid over de mogelijke behandelingen. Kosten, herstelkansen en voor- en nadelen variëren per behandelmogelijkheid.

Eerste hulp bij botbreuken

Uw dier is aangereden of gevallen en u twijfelt of er sprake is van een botbreuk? Probeer de hond of kat zo min mogelijk te bewegen en breng hem of haar met spoed naar een dierenarts. Let daarbij ook goed op uw eigen veiligheid, door de pijn en schrik kan uw dier bijten.

Uw dierenarts controleert eerst of de kat of hond verder geen schade heeft aan belangrijke organen. Vaak hebben dieren ook minder zichtbare maar veel belangrijkere verwondingen opgelopen, zoals longproblemen, een hersenschudding of bewustzijnsverlies. Deze belangrijke levensfuncties moeten eerst worden gecontroleerd en behandeld alvorens de botbreuk wordt behandeld. Daarna kan uw dierenarts u waar nodig doorverwijzen naar de afdeling Orthopedie voor verdere behandeling van de botbreuk.


Deze kat heeft drie gebroken poten en is dus heel zielig. Daarnaast heeft hij ook een levensbedreigende klaplong. We behandelen de kat dus eerst aan zijn klaplong, voor we zijn poten kunnen opereren.

Een gebroken bot

Gebroken botten bij honden en katten komen helaas regelmatig voor. Meestal is de oorzaak een val of aanrijding. Een gebroken poot, gebroken bekken, gebroken kaak of gebroken teen komen het vaakst voor, maar ook de botten in de schedel en wervelkolom kunnen breken.

Indien een dier na een ongeluk zijn been breekt, dan zal hij veelal niet op de poot staan. Soms zijn de symptomen van een breuk evident. Het been heeft een afwijkende stand, of in het ergste geval ziet u de botten door de huid steken. In het merendeel van de gevallen zie je aan het dier met en gebroken been niets, het been is wat dik, soms blauw van de kneuzing en het been wordt ontlast. In een enkel geval ontstaat er naast een botbreuk een wond. Dit kan een simpel schaafwondje zijn maar ook een diepe vleeswond waar je soms zelfs het bot in ziet zitten.

Wat is een gebroken bot nu precies, en welke soorten botbreuken zijn er?

Behandeling botbreuk

Gelukkig zijn er veel behandelingsmogelijkheden voor een gebroken bot. De behandeling  van uw dier wordt altijd aangepast op de breuk, uw dier en uw eigen voorkeur voor behandeling.

Kijk voor het overzicht op: behandeling botbreuk.
Kort gezien delen we de behandelingen voor botbreuk bij de hond of kat in de volgende categorieën:

Onze dierenartsen bespreken de mogelijkheden natuurlijk uitgebreid met u na het orthopedisch onderzoek.

 

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.